David Hampl
19 listopadu, 2019

Pokud vás už delší dobu trápí špinavá trouba a sporák, jste na správném místě. Používání drahých čistících prostředků může být fajn, ale vzhledem k vysokému obsahu chemikálií to může být mnohdy i velmi nebezpečné. Navíc za ně utratíte peníze, které by se daly využít na něco jiného. Vyzkoušejte tyto metody a vaše kuchyňská chlouba bude opět zářit čistotou a svěžestí.

Čistěte troubu pravidelně

Nedílnou součástí každé pořádné kuchyně jsou kamna, resp. sporák s troubou. Téměř všichni ji používáme i několikrát za den a z toho důvodu se na něm usazují nečistoty a sporák se opotřebovává. Je proto dobré, udržovat je v pravidelné čistotě. Čištění by se rozhodně nemělo zanedbávat, protože usazeniny, mastnoty a nečistoty by už později nemusely jít odstranit vůbec.

15 minut k dokonalosti

Nevíte-li, jak účinně čistit, abyste tím nestrávili celé hodiny, podívejte se na níže uvedené rady a triky. Většina z nich vám zabere jen 15 minut a výsledek bude fantastický. Stačí to jen vyzkoušet a přesvědčit se. Budete k tomu potřebovat: 3 lžíce jedlé sody, ½ lžičky pracího prášku a 1 lžíci skleněného lepidla. Nyní se podívejte, co je potřeba udělat dalšího.

Ingredience dejte do sklenice a dobře je promíchejte. Směsí pak potřete sporák tenkou vrstvou. Po 10 až 15 minutách tuto vrstvu opláchněte. Směs odstraní všechny nečistoty, mastnotu a usazeniny. Zbylou směs nalijte do uzavíratelné nádoby a v případě potřeby ji znovu použijte.

Další metody čištění

Určitou směsí snadno odstraníte také nečistoty z inoxníxh povrchů. Stačí smíchat tekuté mýdlo s jedlou sodou a povrch tím pomazat. Po půl hodině stačí přetřít vlhkým hadříkem. Když smícháte jedlou sodu, vodu a amoniak, můžete se zbavit nečistot i ze smaltovaných či skleněných povrchů. Na zápach a mastnotu v troubě je dobrý ocet, který po půl hodině setřete vlhkou houbou.

Sdílejte článek