Ukrajinský slaný chléb se slaninovo-bramborovou náplní je hitem! Kulinářský expert zdědil tajemství jeho přípravy!

Pokud jste se někdy ocitli v Haliči, určitě jste ochutnali jejich lokální specialitu – haličský koláč. Pokud ne, pak si jej můžete připravit doma, protože je velmi jednoduchý a chutný. Exploduje Vám na jazyku jako ta nejlepší lahůdka a věřte, že ho upečete ještě mnohokrát.

Co budete potřebovat?

  • 500 g brambor
  • 150 g pohanky (ideálně loupané)
  • 650 g polohrubé mouky
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 25 g krystalového cukru
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • 15 g soli
  • 5 g pepře
  • 1,5 l vody

Jak na to?

Jako první si připravte těsto. Droždí rozdrobte do misky, přidejte k němu cukr a nechte je spolu rozpustit, můžete k nim přidat kapku vody nebo mléka.

V menším hrnci si ohřejte 300 ml vody, kterou ohřejte na přibližně 40 stupňů, pak ji odstavte. Do druhého hrnce si dejte 1 litr vody a přiveďte ji k varu.

Čtěte také: V 48 už byla nešťastná ze svých dlouhých vlasů a o 40 cm je zkrátila. Výsledek úžasný a omládla

Droždí s cukrem přidejte do menšího hrnce, nezapomeňte na špetku soli a vše dobře promíchejte. Do hrnce k droždí přisypte asi 320 g mouky a 2 lžíce oleje. Začněte mísit těsto a postupně přidejte i zbylou mouku. Hotové těsto zakryjte v hrnci ručníkem a odložte na teplé místo na cca 40 minut vykynout.

Mezitím si připravte bramborovou nádivku. Brambory si oloupejte a omyjte a dejte je vařit do velkého hrnce s vařící vodou.

Do menšího hrnce nalijte přibližně 300 ml vody a nechte ji sevřít, pak do ní vysypte pohanku. Měla by být v poměru 2:1 (voda:pohanka). Hrnec zakryjte a nechte pohanku uvařit.

Slaninu si nařežte na kostky a zahřejte v pánvi, dokud se mast neroztaje a nezůstanou jen škvarky. Mezitím si nařežte cibuli na kostičky, na jemném struhadle nastrouhejte mrkev a protlačte nebo na jemno nasekejte česnek. Vše spolu smíchejte a dejte do pánve k slanině. Směs opékejte, dokud nebude cibule zlatavá.

Z brambor si udělejte kaši, přidejte do ní osmaženou slaninu se zeleninou a pohanku. Pohanku nezapomeňte přecedit, abyste do kaše nedali přebytečnou vodu. Směs opepřete a osolte a celou směs dobře promíchejte.

Vezměte si vykynuté těsto a vyválejte ho na čtverec o velikosti cca 40×40 cm. Těsto byste měli nechat hrubé přibližně 1 cm.

Nádivku rozetřete na těsto, dbejte při tom na to, abyste nechali těsto od krajů asi 10 cm čisté. Spojte rohy těsta tak, aby se Vám setkaly uprostřed čtverce.

Plech si vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto dejte na plech a potřete ho rozšlehanými vajíčky. Pečte asi 40 minut.[hana-code-insert name=’google‘ /]

Přejeme dobrou chuť!