Umíte připravit obiloviny a luštěniny? Možná budete překvapení, jaký je správný postup. Většina lidí po přečtení tohoto článku přiznává, že je celý život chystá špatně. Zařadíte se mezi ně, nebo nikoliv? -
Menu

Umíte připravit obiloviny a luštěniny? Možná budete překvapení, jaký je správný postup. Většina lidí po přečtení tohoto článku přiznává, že je celý život chystá špatně. Zařadíte se mezi ně, nebo nikoliv?

Správně zvolené a uvařené luštěniny a obiloviny jsou základem mnoha pokrmů. Milujeme je jako přílohy i ve formě kaší, zapečené, smažené, smíchané se zeleninou či masem. Obiloviny i luštěniny jsou zdravé, plné blahodárných látek a měly by představovat důležitou součást naší stravy. Jenže připravit je správně není vždy taková hračka. Vaří se různou dobu, některé se mají namočit, jiné propláchnout. Je v tom zmatek. Dnes vás naučíme, jak nejběžnější druhy obilovin a luštěnin připravit jako profesionál.

Rýže

Rýže se vaří poměrně dlouho. Většinou vyžaduje 20–25 minut pod poklicí. Zlatým pravidlem pro vaření rýže je použít vždy dvakrát tolik vody než rýže. To znamená, že pokud vaříte jeden šálek rýže, měla by se vařit ve dvou šálcích vody. Rýže je velice výživná obilovina, která vás na dlouho zasytí, ale neměli byste jí sníst příliš, aby neohrožovala vaši štíhlou linii.

Proso

Jedli jste někdy proso? Nyní už není tak rozšířené jako kdysi, ale je to velká škoda. Nabízí totiž snadnou přípravu, výbornou chuť a výživné látky, které jinde nenajdete. Předtím než proso dáte vařit, je lepší jej propláchnout ve studené vodě. Poté jej dejte do nízkého hrnce a zalijte dvojnásobkem vody. Každé proso je jinak nasákavé, takže možná budete muset během vaření trochu vody přidat, ale výsledek bude stát za to. Proso se skvěle hodí jako varianta rýže nebo jej můžete použít i jako hlavní chod se zeleninou nebo masem.

Pohanka

Pohanka je extrémně ceněná pro svůj skvělý vliv na žilní systém. Měli by si ji dopřávat hlavně lidé, kteří trpí křečovými žilami nebo kornatěním cév. Může zmírnit vaše potíže a napomoci léčbě. U pohanky se doporučuje, nechat ji přes noc namočenou ve vodě. Tuto vodu pak ráno slijte a vařte v čisté vodě na mírném plamenu po dobu asi 20 minut. Dá se jíst na slano i na sladko.

Ječmen

Všichni dobře známe pšenici, ale ječmen nám nic moc neříká. Přitom je to stejně chutná obilovina, která může do vašeho stravování přinést trochu originality a oživení. Ječmen je nicméně poměrně tuhý a musí se vařit dlouho. Před samotnou přípravou jej alespoň na 5 hodin namočte do studené vody. Poté vařte na mírném plamenu s dostatkem vody po dobu asi 40–50 minut.

Semolina

Ze semoliny uděláte výtečnou kaši, po které se budete olizovat až za ušima. Můžete ji vařit ve vodě i mléce dle vašich preferencí. Příprava trvá jen 15 minut. Abyste neměli v kaši hrudky, je dobré semolinu nejprve zvlášť rozmíchat v malém množství studené tekutiny (vody nebo mléka) a až poté ji přidat do hrnce se zbytkem. Tak se vám podaří dosáhnout skutečně hladké a jemné kaše, které potěší děti i dospělé.

Oves

Ovesná kaše je velice oblíbenou snídaní. Je zdravá, chutná a nesmírně výživná. Oves má všechny důležité látky, které potřebujete k tomu, abyste dopoledne skutečně zářili v jakékoliv činnosti, kterou máte na práci. Oves připravíte opět ve vodě nebo mléce a zabere vám to skutečně jen pár minut. Do kaše lze přidat na dochucení med, cukr, čokoládu, ovoce, ořechy, vše dle vaší libosti a chuti.

Bulgur

Bulgur se jí většinou jen na slano. Je skvělou přílohou k masu, houbám i zelenině. Dá se dobře konzumovat i ve formě jakéhosi rizota. Dobře zasytí a je plný vitamínů a živin. Vaří se pod pokličkou přibližně po dobu 15-20 minut.

Čočka

Existuje spousta různých druhů čočky, s nichž každá vyžaduje trošku jiný způsob přípravy. Obecně lze ale říci, že čočku není třeba namáčet a její příprava zabere 20-35 minut. Nehodí se na sladké použití, ale můžete ji přidávat prakticky do jakéhokoliv pokrmu. Je totiž chuťově příjemná a nevýrazná. Můžete ji přidat i jako zahuštění do masových pokrmů nebo guláše nebo polévky.

Vidíte, že vařit obiloviny a luštěniny je snadné, jen je třeba vědět, jak na to. S naším návodem budou vaše přílohy, hlavní jídla i kaše vždy výtečné a dokonale připravené. A jako kuchař nebo kuchařka budete za hvězdu.

Líbil se vám článek?

Tisk
TIPY A TRIKY

Jak správně vyndat klíště? Zapomeňte na kroucení, mazání různými mastmi…

Jednou z nepříjemností spojených s létem a pobytem v přírodě je hmyz, v čele s klíšťaty a komáry, kteří dokáží i ty nejhezčí chvíle pěkně…
TIPY A TRIKY

Tato žena si svou postel posypala klasickou jedlou sodou. To…

Dnešní svět je plný nejrůznějších nápadů, které mohou pomoci v každodenních činnostech. Zejména při domácích pracích se hodí jakákoliv dobrá rada…
TIPY A TRIKY

Tohle je geniální. Proč kupovat drahé a také škodlivé přípravky…

Plevel je na zahradách velmi obtěžující. A je jedno, zda se objevuje ve vašem trávníku, ve vašich záhonech, nebo třeba…
TIPY A TRIKY

Snažíte se celý život zhubnout a nedaří se vám to?…

Diety jsou jedním z nejprobíranějších témat na ženských internetových diskuzích. Většina žen se snaží zhubnout, nebo si alespoň udržet váhu. Existují…
TIPY A TRIKY

Chcete nakládat okurky? Na klasický recept si po vyzkoušení této…

Nakládané okurky jsou u nás velice oblíbené. Každý rok se řada rodin každoročně pouští do náročného procesu, který začíná pěstováním…
TIPY A TRIKY

Potřebujete zhubnout? Uvařte si tento čaj! Nebudete věřit tomu, jak…

Pomalu ale jistě se blíží léto a s ním i doba dovolených, a tedy i doba plavek. Při pohledu do zrcadla…