Umíte připravit obiloviny a luštěniny? Možná budete překvapení, jaký je správný postup. Většina lidí po přečtení tohoto článku přiznává, že je celý život chystá špatně. Zařadíte se mezi ně, nebo nikoliv? -
Menu

Umíte připravit obiloviny a luštěniny? Možná budete překvapení, jaký je správný postup. Většina lidí po přečtení tohoto článku přiznává, že je celý život chystá špatně. Zařadíte se mezi ně, nebo nikoliv?

Správně zvolené a uvařené luštěniny a obiloviny jsou základem mnoha pokrmů. Milujeme je jako přílohy i ve formě kaší, zapečené, smažené, smíchané se zeleninou či masem. Obiloviny i luštěniny jsou zdravé, plné blahodárných látek a měly by představovat důležitou součást naší stravy. Jenže připravit je správně není vždy taková hračka. Vaří se různou dobu, některé se mají namočit, jiné propláchnout. Je v tom zmatek. Dnes vás naučíme, jak nejběžnější druhy obilovin a luštěnin připravit jako profesionál.

Rýže

Rýže se vaří poměrně dlouho. Většinou vyžaduje 20–25 minut pod poklicí. Zlatým pravidlem pro vaření rýže je použít vždy dvakrát tolik vody než rýže. To znamená, že pokud vaříte jeden šálek rýže, měla by se vařit ve dvou šálcích vody. Rýže je velice výživná obilovina, která vás na dlouho zasytí, ale neměli byste jí sníst příliš, aby neohrožovala vaši štíhlou linii.

Proso

Jedli jste někdy proso? Nyní už není tak rozšířené jako kdysi, ale je to velká škoda. Nabízí totiž snadnou přípravu, výbornou chuť a výživné látky, které jinde nenajdete. Předtím než proso dáte vařit, je lepší jej propláchnout ve studené vodě. Poté jej dejte do nízkého hrnce a zalijte dvojnásobkem vody. Každé proso je jinak nasákavé, takže možná budete muset během vaření trochu vody přidat, ale výsledek bude stát za to. Proso se skvěle hodí jako varianta rýže nebo jej můžete použít i jako hlavní chod se zeleninou nebo masem.

Pohanka

Pohanka je extrémně ceněná pro svůj skvělý vliv na žilní systém. Měli by si ji dopřávat hlavně lidé, kteří trpí křečovými žilami nebo kornatěním cév. Může zmírnit vaše potíže a napomoci léčbě. U pohanky se doporučuje, nechat ji přes noc namočenou ve vodě. Tuto vodu pak ráno slijte a vařte v čisté vodě na mírném plamenu po dobu asi 20 minut. Dá se jíst na slano i na sladko.

Ječmen

Všichni dobře známe pšenici, ale ječmen nám nic moc neříká. Přitom je to stejně chutná obilovina, která může do vašeho stravování přinést trochu originality a oživení. Ječmen je nicméně poměrně tuhý a musí se vařit dlouho. Před samotnou přípravou jej alespoň na 5 hodin namočte do studené vody. Poté vařte na mírném plamenu s dostatkem vody po dobu asi 40–50 minut.

Semolina

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
Tisk
Nezařazené

Vzpomínáte si na malého Dennise z kultovní komedie? Je neuvěřitelné,…

To snad není ani možné, od natočení kultovní komedie Dennis – postrach okolí uplynulo již 27 let. Za tu dobu…
Nezařazené

Otec zveřejnil obrázek dítěte na Facebooku: Hned po pár prvních…

Náhody, které zachraňují životy, i tak by se dal popsat příběh, který skončil záchranou života. Když nahrál novopečený tatínek fotku…
Nezařazené

Všímavá babička zachránila vnučce život: Otrávit jí chtěla vlastní teta…

Členové rodiny by měli mít mezi sebou to nejčistší pouto. Měli by si vzájemně pomáhat a sdílet spolu to dobré…
ZE ŽIVOTA

Obrovská radost a oslava z dvojčat se proměnila v životní…

Ve chvílích, když uslyšíte slova „Je mi to líto“, automaticky očekáváte špatnou zprávu. Ta věta může znamenat, že váš život…
Nezařazené

MUDr. Martina Kopáčová upozorňuje všechny ženy i muže starší 30…

Pomerančový džus, croissant s máslem nebo kousek bábovky a káva. Klasická snídaně mnohých z nás. Přečtěte si, proč byste měli naopak vyměnit…
Nezařazené

Pavel (42): Vlastníma rukama jsem za pár tisíc postavil dokonalý…

Občas nemáme mnoho peněz na to, abychom si pořídili krásné vlastní bydlení někde na vesnici nebo ve městě. Máme tím…