David Hampl
2 prosince, 2019

Koupili jste si kuřecí maso a už se těšíte z toho, že si ho upečete k obědu? Jistě je vás postup stále stejný, založený na tom, že kuře dáte nejprve do dřezu a důkladně ho omyjete. Tento postup je pochopitelně správný, jelikož na mase je mnoho nečistot a také bakterií, které je třeba odstranit. Nutno však říci, že bakterie neskončí v odpadu ve vašem dřezu.

Co se stane při kontaktu s vodou?

Možná si to neuvědomujete, ale voda vlivem svého skupenství doslova stříká na všechny strany. Te velké kapičky vidíte, ale ty malé nikoliv. Dané mikrokapky vznikají vždy, když ve dřezu něco umýváte silnějším proudem vody. Voda dopadá na daný povrch a odtud se odráží dále. A to nejenom na stěny dřezu, ale na další místa ve vaší kuchyni.

Proč je umývání masa tak nebezpečné?

Video vám napoví. Ale už jistě dobře tušíte, co se vlastně děje. Jakmile dáte maso do dřezu a pustíte vodu, začne se odrážet všude do prostoru. Už to ale není čistá voda, ale je to voda kontaminovaná. Dostane se do kontaktu s bakteriemi na mase a ty se následně prostřednictvím mikrokapiček šíří naprosto všude. A to na vaši kuchyňskou linku, na vaše spotřebiče, na dřez a jeho okolí, na nádobí a pomůcky, ale i na vás. Bakterie jsou v tuto chvíli na všech místech vaší kuchyně, která byla před pár okamžiky dokonale čistá.

 Jak maso omývat? Ideálně vůbec

Pokud už trváte na tom, že maso budete muset před použitím umýt, je doporučeno napustit si do nádoby vodu a do té maso následně ponořit. Chvíli ho takto nechat a potom vyndat. Následně je třeba danou kontaminovanou vodu opatrně vylévat.

Ještě lepší postup je spojený s faktem, že maso vůbec není třeba omývat. Postačí ho utřít papírovou utěrkou a dále klasicky připravovat. Pokud na něm nějaké bakterie přece jenom jsou, není důvod se jich obávat. To z důvodu, že budou zahubeny běžnou tepelnou úpravou. Jde tak pro lidské tělo a čistotu domácnosti nejlepší možný postup, jaký při přípravě masa realizovat.

Sdílejte článek