Univerzální těsto: Dejte ho do potravinářské fólie a do lednice. Vydrží více než 7 dní a jsou z něj ty nejlepší buchty, jaké jsem kdy jedla!

Dostali jste chuť na dobré domácí pečivo nebo sladký koláč, ale čekání na vykynutí těsta Vás odrazuje? Vynikající domácí těsto je skvělá varianta, která zkrátí čas přípravy na minimum. Je vhodné pro přípravu koláčů, skvěle se hodí na buchty a můžete jej plnit podle chuti. Příprava je velmi jednoduchá a pečivo z tohoto těsta je nesmírně vláčné a nadýchané. Buchty nebo koláče zůstávají dlouho měkké a nádherně voňavé. Právě kvůli tomu je tento recept skutečným kuchařským pokladem, který byste si měli uschovat.

Už název těsta prozrazuje, že je využíváno zejména v Rusku. V této zemi ho proslavila oblíbená kuchařka Nikity Chruščova a jen co ho poprvé ochutnáte, zamilujete si ho i Vy. S těstem se výborně pracuje a po upečení je nadýchané, měkkoučké a křehké. Je vhodné pro přípravu různých druhů pečiva, plněných bochánků nebo koláčů, neboť dlouho neztvrdne.

Co budete potřebovat

  • 50 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 200 g margarínu nebo másla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 500 g polohrubé mouky

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

V teplém mléce rozmícháme droždí. Přidáme sůl a cukr, a zamícháme. Následně přidáme rozpuštěné máslo, které můžeme nahradit margarínem. Na závěr přidáme polohrubou mouku a vypracujeme těsto.

Čtěte také: 10 základních chyb, které děláme při výběru letních bot!

Takto připravenou směs můžeme zabalit do fólie a uskladníme v ledničce alespoň na půl hodiny. Následně použijeme na přípravu libovolného pečiva, těsto můžeme plnit.

S těstem se výborně pracuje a v lednici vydrží i týden. Ať ho už využijete na jakékoli pečené dobroty, přejeme Vám dobrou chuť!