Upečte letos na Vánoce vánočku ze šlehačky, už nikdy nebudete chtít jinou. Až ji dáte poprvé do úst, budete překvapeni její měkkostí, její vláčností a naprostou dokonalostí. Stačila navíc jen jedna věc -
Menu

Upečte letos na Vánoce vánočku ze šlehačky, už nikdy nebudete chtít jinou. Až ji dáte poprvé do úst, budete překvapeni její měkkostí, její vláčností a naprostou dokonalostí. Stačila navíc jen jedna věc

Je sice teprve říjen, ale Vánoce tu budou dříve, než si myslíte, a tak vám dnes přinášíme recept na velmi chutnou vánočku, která vám vydrží dlouho měkká a nadýchaná. Její tajemství se ukrývá v jedné z jejích ingrediencí, kterou většina z nás do vánočky běžně nedává – šlehačce.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu naší lahodné vánočky budeme potřebovat půl kilogramu hladké mouky, dvě stě padesát mililitrů smetany ke šlehání, padesát gramů cukru krupice, dvě vejce, jeden bílek, jeden balíček sušeného droždí, jeden balíček vanilkového cukru, sto gramů rozinek namočených v rumu, špetku soli a jeden žloutek na potření.

Jak na to?

Začneme tím, že si přes síto prosejeme mouku a následně k ní do větší mísy přidáme i další sypké ingredience, tedy cukr, droždí, vanilkový cukr a sůl. Následně k nim přidáme vejce, bílek, smetanu ke šlehání a rozinky. Vše dobře promícháme a nejlépe ručně vypracujeme hladké těsto. To necháme po vypracování v míse, kterou překryjeme utěrkou a umístíme na teplé místo vykynout alespoň po dobu dvou hodin. Když těsto vykyne, ještě jednou ho rukama rozhněteme a následně rozdělíme na tolik částí neboli pramenů, z kolika chceme vánočku plést.

Jak plést správně vánočku?

Existuje mnoho variant, podle toho z kolika pramenů chce vánočku plést, zda ze šesti, osmi, devíti či třeba dvanácti. Většina lidí plete vánočku po patrech, dvou či třípatrovou. To je ale jedna ze základních chyb, které se můžeme dopustit, neboť hrozí, že se při pečení vánočka tak zvaně rozjede. Tomu nezabrání ani špejle, které se jako ochrana před rozjetím do vánočky píchají. Nejlepší proto je plést celou vánočku najednou, vcelku. Postup není zdaleka tak složitý, jak se možná obáváte. Zkuste to podle našeho návodu ze šesti pramenů a uvidíte.

Prvním důležitým krokem je ujistit se, že šest částí, na které jsme si těsto rozdělili, je stejně velkých, proto je pro jistotu převážíme a následně z nich vyválíme šest stejně dlouhých i silných pramenů. Všechny prameny na jednom konci spojíme a začneme plést. Zkřížíme ruce a levou rukou uchopíme jeden krajní pramen a pravou rukou druhý. Prameny přetočíme a položíme doprostřed ke straně. Horní pramen stále držíme v ruce. Vezmeme z kraje další pramen, opět přetočíme a položíme doprostřed. Po celou dobu pletení platí, že rukou, kterou pokládáme pramen do středu, poté bereme další pramen. Posledním krokem je opět spojení všech konců vánočky a jejich zarolování dospod.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Doposud jste dělali kuřecí vývar naprosto špatně. Zde je návod,…

Kuřecí polévka je oblíbenou pochoutkou po celém světě. Každý ji dělá podle sebe a mnohé recepty se tak mohou lišit.…
RECEPTY

Do tohoto univerzálního karamelového krému se zamilujete! Za málo peněz…

Toužíte po něčem dobrém, krémovém a sladkém? Máme pro vás recept na krém, který vás těchto tužeb velmi rychle zbaví.…
RECEPTY

Rozřízla kuřecí prsa a začala je plnit touto směsí ze…

Pokud nevíte, co dobrého si udělat k jídlu nebo čím potěšit rodinu a své hosty, vsaďte na jistotu. Tou je v současné…
RECEPTY

Takový hovězí vývar jste zaručeně ještě nejedli, přitom je 3x…

Klasický hovězí vývar zná každý. Jedná se o recept, kde se používá hlavně maso a kořenová zelenina. My vás naučíme…
RECEPTY

Z obyčejných palačinek se stane ohromná dobrota. Do těsta přidejte…

Máte rádi palačinky a často si je děláte jen tak? Mohou se po nich vaše děti utlouci? Pokud ano, tak…
RECEPTY

Lahodná polévka před výplatou. Za 30 Kč připravíte hrnec, ze…

Kdo by neznal klasickou bramboračku. Polévka, která má v naší zemi velmi dlouhou tradici je oblíbenou pochoutkou spousty lidí. Každý má…