Upečte si domácí rohlíky. Jde to i bez kynutého těsta

Také vám pečivo z obchodů nepřijde nijak dobré? To proto, že je často gumové nebo tvrdé? Potom je na místě dát si něco lepšího. A tím jsou domácí rohlíky. Pokud se jich obáváte hlavně proto, že na všechny recepty je nutné kynuté těsto, u tohoto receptu hoďte starosti za hlavu. Obejdete se jak bez kvásku, tak i bez kynutí těsta. A to znamená jediné. Maximální možnou jednoduchost přípravy.

Jaké ingredience budete na domácí rohlíky potřebovat?

Podívejme se společně na to, bez čeho se u daného receptu neobejdete. Už víte, že tyto domácí rohlíky nebudou spojeny s klasickým kynutým těstem, které dobu přípravy jenom prodlužuje. A navíc se nemusí vždy povést začátečníkům. Tento recept je však i pro ně a nutné je si připravit:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 250 gramů mléka
  • 30 gramů másla
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • ½ kostky droždí

Nejprve těsto

To začíná tím, že si vezmete mléko, droždí a cukr a vše smícháte. Nejde ale o postup, kdy byste čekali na to, až vzejde kvásek. Necháte droždí, ať působí v samotném těstě. Potom do něho přidáte mouku a samozřejmě také máslo, které je nutné nejprve rozpustit. V danou chvíli přichází na řadu nejtěžší práce. Je třeba těsto vypracovat. Mělo by být dokonale hladké. Pokud máte doma kuchyňského robota, máte také jistotu, že je hned o jednu velkou starost méně.

Čtěte také: Hovězí svíčkovou jsem nejprve okořenila a následně obalila v listovém těstě. Podařilo se mi připravit to nejšťavnatější maso, jaké jsem kdy jedla!

Rozdělte těsto

Jakmile je těsto hotové, již ho stačí jenom rozdělit na stejně velké kusy. Zde hraje roli hlavně to, jak velké mají vaše domácí rohlíky být. Pamatujte, že ty z obchodu mají okolo 50 gramů, což je orientační hmotnost, ze které budete moci vycházet. Následně rozdělte těsto na jednotlivé bochánky. Aby vám to šlo lépe, je nejlepší je jednoduše odkrajovat.

Vytvořte rohlík

Říkáte si, že domácí rohlíky bude složité vytvarovat do požadovaného tvaru? Jisti si můžete být tím, že tomu tak opravdu nebude. Právě naopak. Základem je totiž jenom to, že si vyválíte z každého těsta  trojúhelník. A ten následně začnete rolovat tak, aby měl tvar rohlíku. Začnete na nejdelší straně a vrcholem trojúhelníku budete končit. Následně budete opakovat stejný postup i u ostatních.

Pečte v troubě

Jakmile máte své domácí rohlíky vytvarovány, připravte si plech, na kterém nesmí chybět pečicí papír. To proto, aby se vám domácí rohlík nelepil. Následně už stačí plech umístit jenom do vaší vyhřáté trouby. Optimální teplota je 180 stupňů Celsia. Rohlíky pečte do chvíle, dokud nemají zlatavou barvu. Potom je můžete vyjmout a pochopitelně také ochutnat.