Upečte si ke kávě rychlý čokoládový koláč. Jen se po něm zapráší!

Pokud na dveře klepe nečekaná návštěva nebo jste prostě dostali po obědě chuť na něco sladkého, je vhodné mít v záloze nějaký jednoduchý, rychlý a levný dezert ze základních surovin, který zvládnete připravit během pár minut. Přesně takový je tento čokoládový dort s polevou. Většinu ingrediencí jistě budete mít doma a k čaji nebo kávě budete stěží hledat vláčnější a chutnější recept. Tak se vrhněte do přípravy!

Suroviny

Na přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • kakao – 35 g
  • mléko – 240 ml
  • mouka – 210 g
  • cukr – 180 g
  • slunečnicový olej – 75 ml
  • sůl – špetka
  • vanilin podle chuti
  • prášek do pečiva – 1 sáček

K přípravě polevy si nachystejte:

Čtěte také: Neuvěříte, jak velké procento řidičů si nedokáže poradit s touto hádankou! Co nejčastěji odpovídají? A jak v testu obstojíte vy? Zkuste ho také a odpovězte, v jakém pořadí projedou auta

  • mléko – 3-4 polévkové lžíce
  • čokoláda – 100 g
  • strouhaný kokos – 20 g

Jak postupovat?

Mouku prosejeme a smícháme s cukrem, kakaem, práškem do pečiva a vanilinem. Hmotu dobře promícháme a zalijeme mlékem. S pomocí metličky uhněteme těsto. Zapékací mísu vymažeme olejem a nalijeme do ní těsto. Mělo by být dostatečně tekuté, aby to šlo hezky samo – zbytky vyškrábeme stěrkou.

Předehřejeme troubu na 175 stupňů a pečeme koláč asi 40 minut. Během pečení můžeme stav těsta kontrolovat špejlí. Pokud na ní stále ulpívají kousky těsta, ještě koláč není hotový. Jakmile je špejle suchá, je možné jej vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Mezitím je možné si připravit polevu. Na ni smícháme teplé mléko a kousky čokolády, společně dáme na sporák a zahřejeme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Vychladlý koláč polijeme polevou a posypeme strouhaným kokosem. Poté jej vložíme do lednice nebo do chladné místnosti, kde necháme polevu dobře zatuhnout alespoň po dobu dvou hodin.

Extra tip

Pokud chcete koláč ještě vylepšit nebo jej trochu ozvláštnit, je možné připravit si rychlý krém. Ten uděláme tak, že smícháme zakysanou smetanu s trochou cukru a vanilinu a vyšleháme hladký krém. Koláč ještě před poléváním rozkrojíme, krémem potřeme vnitřek, přiklopíme a postupujeme dále dle klasického receptu.