David Hampl
28 března, 2019

Tvaroh nemusí být jenom surovinou na pomazánku, nebo třeba na knedlíky. Z tvarohu je možné připravit i zajímavý a také chutný dezert. Konkrétně je to tento tvarohový dort, který až ochutnáte, budete litovat, že jste ho neochutnali dříve. Jeho předností je nejenom skvělá chuť, ale je to také jeho vláčnost. Dáte tak sbohem všem příliš suchým dezertům. Velkým kladem je i jednoduchost. I když nepečete každý den, nemusíte se obávat toho, že byste ho nezvládli. Právě naopak.

Jaké suroviny si připravit?

Začínáme soupisem surovin. Jelikož se jedná o tvarohový dort s náplní, jsou na něho využity 2 složky. I proto si rozdělíme potřebné suroviny tak, aby vše vyhovovalo. Nejprve začneme soupisem věcí, které budete potřebovat na to základní. Tedy na samotné těsto. Zde si připravte:

  • 1,5 hrnku mouky
  • 150 gramů másla
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

Suroviny na těsto již znáte. Nyní se podíváme také na to, jak a z čeho vytvořit náplň. Zde už najdete onu nejdůležitější surovinu, podle které se tento dort také jmenuje. Tedy tvaroh. Co si připravit, aby byl výsledek dokonalý?

  • 500 gramů tvarohu
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ hrnku cukru
  • ¼ citronu a kůry z něho

Máme vše. Nyní se pustíme do přípravy samotného těsta

Jeho tvorba není nijak složitá. Zajímavostí je, že tento recept patří do skupiny těst, která jsou spíše tuhá. Počátek je jednoduchý. Kromě másla začnete míchat všechny jednotlivé suroviny. Poté přidáte i máslo, které je vhodné do nádoby k ostatním složkám nastrouhat. Potom už je na místě ruční práce, kdy budete těsto postupně hníst. Základem by mělo být těsto, které bude mít spíše suchou a také lehce drobivou konzistenci. To je výsledek, kterého je na místě dosáhnout.

Těsto nechte odpočinout a připravte si náplň

Když je těsto hotové, nechte ho chvíli odpočinout. Mezi tím můžete věnovat čas přípravě náplně. Ani tady se není nutné bát jakkoliv složitých postupů. Vše se začíná opět tím, že všechny jednotlivé suroviny smícháte dohromady. I tady je třeba zajistit, aby se vše co nejlépe, tedy až dokonale propojilo. A zatímco těsto na tvarohový dort by mělo být spíše suché, tak u náplně je vhodná tekutější konzistence, pro následné lepší využití.

Formu na dort naplňte správně

Nyní nastává trochu komplikovanější chvíle. Základem je pečicí forma, která by měla být vystlaná pečicím papírem. Jakmile je na místě, již si berete těsto. Použijte zhruba čtvrtinu, kterou dáte na dno a důkladně přimačkáte, aby se neobjevila mezera, kterou by mohla náplň vytéci. Druhá čtvrtina těsta půjde na okraje. Ty přitiskněte jak k formě, tak i k základu na dně. I tady je na místě vhodné utěsnění.

Následně máte vše připraveno k tomu, abyste do připravené formy nalili náplň. Snažte se ji rozetřít tak, aby byla všude stejně vysoká a aby zasahovala na všechna místa až ke krajům. Když jste spokojeni, tak už stačí umístit poslední třetinu těsta na samotný vršek. Tedy na samotnou náplň. Těsto je možné připravit si vedle a poté ho jenom přiložit a lehce přimáčknout.

Pečte delší dobu a výsledek bude dokonalý

Vše je připraveno na to, aby tvarohový dort zamířil do trouby. Ta by měla být rozehřátá na 200 stupňů Celsia. Vzhledem ke konzistenci a výšce je optimální dobou pečení zhruba 45 minut. Samozřejmě s ohledem na fakt, že výsledek budete kontrolovat a v případě potřeby ho vyjmete dříve, nebo déle. Když je upečeno, necháte ho při pokojové teplotě vystydnout, poté ho dáte ještě na pár hodin ochladit do lednice a následně už můžete servírovat. Přejeme vám v tomto případě dobrou chuť.

Sdílejte článek