Už jste chutnali ten nejlepší čaj na světě? Seznamte se s pečeným čajem!

Během horkých letních dnů zcela jistě oceníme studené nápoje s neodmyslitelnou kostkou ledu. Co takhle ale na podzim a v zimě? Ať chceme, nebo ne sychravý podzim se nám pomalu blíží a je dobré se na něj dostatečně připravit. Všichni asi známe podzimní deštivé dny proležené v pohodlí teplé postýlky, které si neumíme představit bez šálku horkého čaje v ruce. Pokud rádi trávíte čas v kuchyni a zkoušíte něco nového, doporučujeme Vám pak vyzkoušet přípravu vlastního chutného a voňavého čaje v pohodlí Vašeho domova. Nejenže budete mít jistotu, že je složení ze samých dobrých a zdravých věcí, ale při jeho přípravě si krásně provoníte celou domácnost.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 1 kg svěžího sezónního ovoce (jablka, hrušky, pomeranče)
  • hrst sušených švestek
  • 1 lžičku mleté ​​skořice
  • 1 citron
  • 250 g třtinového cukru
  • 5 lžic medu
  • kapku rumu

Jak na to?

Připravte si hluboký plech (pekáč), který vyložte pečícím papírem. Kilogram ovoce si namixujeme dle vlastní chuti. Jablka a hrušky omyjte (pokud máte možnost použít domácí ovoce ze zahrádky, není třeba loupat), vyřízněte jádřince a nakrájejte ho na kostičky. Pomeranče oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Sušené švestky doporučujeme také pokrájet na menší kousky.

peceny_cajikVše dejte poté společně na plech a promíchejte s cukrem, mletou skořici a medem. Na závěr pokapejte šťávou z 1 citronu a kdo může, pro dotvoření krásné vůně čaje přidá i trochu toho rumu. Už cítíte, jak to krásně voní? Nám už se sbíhají sliny! Hlavně to nezapomeňte pořádně promíchat, aby se všechny chutě pořádně spojily.

Čtěte také: Vzala nůžky, podprsenku a začalas stříhat. Proč to udělala? A proč po ní tento nápad ženy kopírují?

Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů přibližně 45 minut. Během pečení čaj pravidelně kontrolujte, aby Vám náhodou nevytekla šťáva, kterou ovoce pustí (proto ten pekáč). Občas promíchejte. Po upečení si nachystejte menší uzavíratelné sklenice, do kterých uskladníte ještě horký čaj a budete je moc převrátit dnem vzhůru.

Až nastanou ty správné dny, postačí do malého šálku dát 1-2 čajové lžičky pečeného čaje, zalít vařící vodou a nechat louhovat.

pecenycaj3[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Tento úžasný čají vhodný do sychravého počasí Vás zahřeje nejej u srdíčka, ale také Vás řádně zasytí. Ovoce na dně šálku je totiž bezkonkurenční!

Dobrou chuť!