Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile překvapí. A to není jediné lákadlo této pochoutky. Je snadná na přípravu a obsahuje jen pár běžných ingrediencí. A výsledek? Naprostá dokonalost -
Menu

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile překvapí. A to není jediné lákadlo této pochoutky. Je snadná na přípravu a obsahuje jen pár běžných ingrediencí. A výsledek? Naprostá dokonalost

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více času než během pracovního týdne a můžeme si tedy připravit i dobroty, na které během pracovního shonu nemáme ani pomyšlení. Navíc spousta z nás si nedělní snídani či odpolední kávu nedokáže představit bez domácího koláče, buchet a dalších doma připravených sladkostí. Je sice pravda, že upéct domácí dezert zabere čas, ale na druhou stranu domácí koláč vždy chutná mnohem lépe než ten kupovaný.

Srbská inspirace

Možná vás občas napadne, že často pečete stále dokola ty samé nejoblíbenější koláče, bábovky či buchty. Dnes vám proto přinášíme recept na velmi chutný koláč, který s velkou pravděpodobností asi neznáte. Pochází totiž ze srbské kuchyně, kde je mnohými považován za národní poklad. Navíc se blíží léto, doba, kdy se nám pečením nechce trávit v kuchyni více času, než je bezpodmínečně nutné, a tento srbský koláč je velmi lehký a zároveň rychlý, tedy skvělý typ, čím si zpříjemnit letošní léto.

Co budete potřebovat?

Na přípravu tohoto lahodného koláče budete potřebovat devět polévkových lžic cukru, čtyři polévkové lžíce krupice, čtyři polévkové lžíce polohrubé mouky, šest vajec, pět set mililitrů mléka, pět gramů prášku do pečiva a jeden gram vanilky.

Jak srbský koláč připravit?

Nejprve si připravíme těsto. Tajemství jedinečné chuti tohoto koláče ale přijde až na samý závěr. Z vaječných bílků si ušleháme pomocí ručního šlehače tužší sníh. Následně do tohoto sněhu přidáme šest polévkových lžic cukru. Sníh s cukrem pořádně promícháme. Dále do této směsi přidáme jeden žloutek a důkladně zašleháme. Objem vaječné směsi by se měl třikrát zvýšit. Dalším krokem je přidání výše uvedeného množství krupice, mouky a prášku do pečiva. Vše do směsi důkladně zamícháme a mícháme či šleháme až do té doby, než bude těsto hladké a jemné. Důkladné promíchání všech ingrediencí je důležité pro správnou výslednou konzistenci koláče, jinak nebude tak jemný a lehký, jak má správně být.

Následně těsto nalijeme do připravené pečící formy či pekáče, nejlépe na uvedené množství ingrediencí o průměru přibližně dvacet osm centimetrů. Formu či pekáč před nalitím těsta vymažeme máslem a zlehka vysypeme polohrubou moukou. Poté vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně po dobu dvaceti pěti minut.

Když je těsto upečené, necháme ho v klidu při pokojové teplotě vychladnout. Po vychladnutí korpusu si připravíme náplň. Do hrnce dáme vařit půl litru mléka. Do horkého mléka následně přidáme tři lžíce cukru a vanilku. Důkladně mícháme až do té doby, než se vanilka a cukr rozpustí.  Touto směsí mléka, vanilky a cukru následně polijeme těsto. Počkáme, až se mléko do těsta zcela vstřebá a dáme na několik hodin do ledničky.

Srbská kuchyně a její poklady

Jak vidíte, srbská kuchyně tedy nejsou jen pochoutky z mletého masa typu čevapčiči, špíz neboli ražniči či směs rýže, masa a zeleniny zvaná džuveč, které známe i z našich školních jídelen. Pokud jste byli v Srbsku, zajisté se ochutnali také další národní jídla, pljeskavici neboli placky z grilovaného mletého vepřového nebo jehněčího masa servírovaného ve světlém chlebu, burek neboli listové těsto se sýrem, mletým masem nebo špenátem. Téměř na každém kroku se v Srbsku můžete také setkat se zelným salátem, který se vyrábí z čerstvého zelí, soli, pepře a olivového oleje. Srbská kuchyně vám nabízí i skvělé zákusky, nejen výše uvedený srbský koláč s krupicí a mlékem, ale také například baklavu, která je tvořena z vrstev tenkého listového těsta a plněná sekanými ořechy a slazená sirupem nebo medem. Především děti nemohou odolat měkké cukrovince zvané lokum, která svou konzistencí připomíná želé či marshmallow.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte…

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít…
RECEPTY

Grilovací sezóna začíná – tyhle věcí prostě musíte ochutnat. Zapomeňte…

Léto a přípravy na něj jsou v plném proudu. Někteří z vás už jistě plánují letní dovolené v zahraničí, jiní se zas bohatě…
RECEPTY

Neuvěříte, jak jednoduše si můžete udělat skvělý jablečný koláč. Pokud…

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do…
RECEPTY

Jahodová mňamka pro děti i dospělé. Hromadí se vám doma…

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto…
RECEPTY

Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární…

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že…
RECEPTY

Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak…

Pokaždé, když má přijít návštěva, se trápíte se stejným problémem. Co upéct nebo připravit, aby to bylo chutné, rychlé, ale…