Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile překvapí. A to není jediné lákadlo této pochoutky. Je snadná na přípravu a obsahuje jen pár běžných ingrediencí. A výsledek? Naprostá dokonalost -
Menu

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile překvapí. A to není jediné lákadlo této pochoutky. Je snadná na přípravu a obsahuje jen pár běžných ingrediencí. A výsledek? Naprostá dokonalost

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více času než během pracovního týdne a můžeme si tedy připravit i dobroty, na které během pracovního shonu nemáme ani pomyšlení. Navíc spousta z nás si nedělní snídani či odpolední kávu nedokáže představit bez domácího koláče, buchet a dalších doma připravených sladkostí. Je sice pravda, že upéct domácí dezert zabere čas, ale na druhou stranu domácí koláč vždy chutná mnohem lépe než ten kupovaný.

Srbská inspirace

Možná vás občas napadne, že často pečete stále dokola ty samé nejoblíbenější koláče, bábovky či buchty. Dnes vám proto přinášíme recept na velmi chutný koláč, který s velkou pravděpodobností asi neznáte. Pochází totiž ze srbské kuchyně, kde je mnohými považován za národní poklad. Navíc se blíží léto, doba, kdy se nám pečením nechce trávit v kuchyni více času, než je bezpodmínečně nutné, a tento srbský koláč je velmi lehký a zároveň rychlý, tedy skvělý typ, čím si zpříjemnit letošní léto.

Co budete potřebovat?

Na přípravu tohoto lahodného koláče budete potřebovat devět polévkových lžic cukru, čtyři polévkové lžíce krupice, čtyři polévkové lžíce polohrubé mouky, šest vajec, pět set mililitrů mléka, pět gramů prášku do pečiva a jeden gram vanilky.

Jak srbský koláč připravit?

Nejprve si připravíme těsto. Tajemství jedinečné chuti tohoto koláče ale přijde až na samý závěr. Z vaječných bílků si ušleháme pomocí ručního šlehače tužší sníh. Následně do tohoto sněhu přidáme šest polévkových lžic cukru. Sníh s cukrem pořádně promícháme. Dále do této směsi přidáme jeden žloutek a důkladně zašleháme. Objem vaječné směsi by se měl třikrát zvýšit. Dalším krokem je přidání výše uvedeného množství krupice, mouky a prášku do pečiva. Vše do směsi důkladně zamícháme a mícháme či šleháme až do té doby, než bude těsto hladké a jemné. Důkladné promíchání všech ingrediencí je důležité pro správnou výslednou konzistenci koláče, jinak nebude tak jemný a lehký, jak má správně být.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
ZÁBAVA

Matka zachytila na kameru ​​4 děti, které sobě navzájem vyznávají…

Většina z nás si asi neumí představit, jaké to je zjistit, že čekáte čtyřčata. Celou dobu těhotenství se strachujete, jestli je…
ZÁBAVA

Ani autismus mu nezabránil zatančit v 8 letech jako Michael…

V Anglii, v hrabství Cornwall, se poblíž městečka St Ives nachází větší část rezortu Aspects Holidays, který nabízí přes 650 prázdninových chatek…
DŮM A ZAHRADA

Manželka vzala hromadu mincí a začala je lepit na podlahu:…

Pokud máte opravdu hodně přebytečných drobných, dlouhou chvíli a chuť na domácí kutilství, můžete se inspirovat touto ženou. Ze spousty…
ZE ŽIVOTA

DNES RÁNO: Novorozenec zůstal sám v parku v chladné zimě,…

Když šla Rima Zvaliauskiene a mladý Ovidijus, její sedmadvacetiletý syn, během zimní noci promrzlým Newhamským parkem v Anglii na procházku s jejich…
ZÁBAVA

Většina české populace tento oční test nezvládne: Kolik písmenek „B“…

V této nelehké době každý z nás potřebuje nějaké to odreagování. Ať už to je například procházka v přírodě, návštěva kina, zhlédnutí oblíbeného…
ZÁBAVA

Porota i publikum se jí zasmálo, když řekla jakou píseň…

Každý z nás by asi chtěl umět zpívat, ale jen málokdo to dokáže na takové úrovni, jako tato mladá zpěvačka. Pokud…