Už nehledejte. Právě toto je nejlepší recept na domácí chutné plněné rohlíčky! Zkuste a uvidíte

Když nevíte, čím zajímavým pohostit návštěvu, začnete hledat v kuchařkách, stejně jako na internetu. Vaše oči jistě zamíří k zajímavému pečenému jídlu, které je kombinací těsta a náplně. Nemusí se vždy jednat o klasické „šneky“. Kdo chce být kreativnější, ten může vyzkoušet náš recept. Jak proto, že je zajímavý, tak i proto, že je ten nejlepší. Zkuste tyto domácí plněné rohlíčky a budete si jisti, že u vás bude návštěva každý den. Rozhodně si je zamilují.

Co budete potřebovat? Těsto je základ

Zatímco některé varianty tohoto pečiva můžete najít ve verzi z listového těsta, my se zaměříme na těsto klasické. Takové, které vychází i z klasických rohlíků a tak se jedná o těsto, které je kynuté. Co na něho budete potřebovat?

  • 600 gramů hladké mouky
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 200 mililitrů mléka
  • 100 mililitrů oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 balení sušeného droždí

Dále je třeba nezapomenout také na věc, kterou je rozšlehané vejce, které slouží k tomu, abyste jím samotný pečený rohlík potřeli. Dále je nutné mít k dispozici také posyp, který zlepší vzhled a dodá další chuťový profil. Ideální je mák, může se jednat také o kmín a nic nezkazíte ani hrubozrnnou solí.

Čtěte také: Tento mladý pár byl na cestě do porodnice. Bohužel dítě chtělo tak rychle ven, že se to nedalo stihnout. Bylo nutné porodit v autě. Vše bylo zachyceno na palubní kameru! Který okamžik vás šokoval?

Připravte si také správnou náplň

Věci na těsto máte. Nyní je nutné mít k dispozici také správné suroviny na samotnou náplň. Co budete potřebovat? my doporučíme osvědčenou klasiku, která se skládá ze dvou věcí. Jedná se o:

  • Šunku
  • Sýr

Inovacím a různým moderním variantám se však meze nekladou. A to znamená, že můžete vyzkoušet i celou řadu dalších a také jiných náplní. Někdo neodolá třeba slanině. Další zase neodolá zeleninové variantně v podobě špenátu. Může se však jednat třeba i o uzené, nakrájenou klobásu, různé druhy netradičních sýrů a další náplně, které rozhodně dokážou zaujmout.

Připravte si těsto

Když máte všechny suroviny k dispozici, můžete jít na samotné těsto. Jelikož se jedná o těsto kynuté, je třeba začít kváskem. A to tak, že ohřejete mléko, přidáte trošku cukru a samozřejmě samotné droždí. Vše promícháte a na teplém místě necháte zhruba 20 – 30 minut vzejít kvásek. Toto je velmi důležití fáze celého receptu.

Když je kvásek hotový, můžete se pustit do těsta. Zde je už postup velmi jednoduchý, jelikož nejde o nic jiného, než o smíchání kvásku se všemi ostatními surovinami, které jsou na těsto potřeba. Můžete ho propracovat buď ručně, nebo ho můžete zpracovat v robotu, který vám umí jak ušetřit čas, tak vám také ušetří mnoho práce. Když má těsto svou potřebnou konzistenci, potřebuje opět odpočívat a kynout. To znamená znovu na teplé místo, zakrýt ho utěrkou a nechat kynout okolo 30 minut. Ideálně do doby, než se mu povede zhruba dvojnásobně zvětšit svůj objem.

Vytvořte a naplňte rohlíky

Když je těsto hotové, již se můžete pustit do přípravy samotných rohlíků. A to tak, že celé nakynuté těsto rozdělíte na 4 části. Každou část rozválejte na tvar kruhu, který bude mít zhruba 2 – 4 milimetry tloušťku. Poté si vezměte nůž a nakrájejte v těstě trojúhelníky. Je to stejný postup, jako když krájíte pizzu. Tím máte základ na samotné rohlíky.

Jak už nyní tušíte, domácí plněné rohlíčky se tvoří tak, že vezmete náplň, tu dáte na těsto a vše následně zavinete do požadované polohy. Pro lepší efekt nenechte rohlíček jenom tak rovný, ale lehce ho ohněte do tvaru půlměsíce. Stejně pokračujte i se všemi ostatními, které budete z těsta vytvářet.

Finální dochucení a pečení

Jakmile máte domácí plněné rohlíčky hotové, již je můžete pomalu přemísťovat na plech. Ten bude pokrytý pečicím papírem, který eliminuje riziko připalování. Jakmile jsou na plechu, je třeba je potřít rozšlehaným vejcem, který jim zajistí dobře vypadající povrch. Dokud jsou mokré a vláčné, je to také chvíle, kdy je posypete zmíněným mákem, solí, nebo třeba kmínem.

Následně už mohou domácí plněné rohlíčky zamířit tam, kam patří. Tedy do trouby. Ta by měla být rozehřátá na klasických 180 stupňů Celsia, což je optimální teplota pro pečení. Zde v troubě ponechte rohlíky zhruba 10 – 15 minut. Sledujte jejich barvu a také tvar. Pokud vám přijde, že jsou hotové, tak je vyjměte. Potom je už stačí nechat vychladnout a můžete ochutnat.