Už jste někdy zkoušeli naložit lilek? Je to naprostá lahůdka, takže vřele doporučujeme!

Vkusné a chutné! Vyzkoušejte si připravit lilek na tento způsob a garantujeme Vám, že to bude Váš oblíbený recept. Celková příprava Vám zabere 3-5 dní, ale výtvor bude stát za to!

Co budete potřebovat?

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Čtěte také: Tato bylinka roste na vaší zahradě a vy o ní možná ani nevíte. A pokud na ni narazíte, tak ji dost možná vytrhnete, nebo posekáte. To však nedělejte, jelikož je naprosto unikátní rostlinou. Využijte její skvělé účinky

  • 5-6 lilků
  • 10 stroužků česneku
  • 2 PL vody
  • 100-150 ml 9% octa
  • 5 bobkových listů
  • 8 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 1 PL medu
  • 1 PL rostlinného oleje

Jak na to?

  1. Nalijte 0,5 L vody do pánve a pak přidejte všechny suroviny ze seznamu: ocet, bobkový list, černé a nové koření, hřebíček, sůl, cukr, med a rostlinný olej.
  2. Přiveďte vše k varu a poté nechte vychladnout.
  3. Nyní si připravte lilky. Neměly by být zralé. Oloupejte je ze slupky a nakrájejte na plátky o tloušťce 8-10 milimetrů.
  4. Každý plátek nezapomeňte posypat solí a nechat odležet cca 20 minut. Jedině tak předejdete hořkosti.
  5. Vezměte 2 stroužky česneku, oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. Česnek je potřebný pro marinádu.
  6. Vymačkejte z lilků přebytek tekutin a osmažte je do hněda. Poté je nechte vychladnout.
  7. Lilky poté vložte do připraveného vychlazeného slaného nálevu a umístěte do misky.
  8. Vyskládejte první řádek lilků a poté přidejte 2-3 plátky nakrájeného česneku. Poté vyložte další řadu lilků a opět česnek. Takto uložte všechen lilek a nakrájený česnek.
  9. Nakonec lilek zalijte zbytkem slaného nálevu.
  10. Misku poté zavřete a umístěte do ledničky.
  11. Lilky byste měli takto nechat odležet 3-5 dnů. Vždy je však můžete začít jíst dříve. Chuť bude ale jiná.

Dobrou chuť přejeme!