Vkusné a chutné! Vyzkoušejte si připravit lilek na tento způsob a garantujeme Vám, že to bude Váš oblíbený recept. Celková příprava Vám zabere 3-5 dní, ale výtvor bude stát za to!
Co budete potřebovat?
[hana-code-insert name=’google‘ /]
- 5-6 lilků
- 10 stroužků česneku
- 2 PL vody
- 100-150 ml 9% octa
- 5 bobkových listů
- 8 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 1 PL medu
- 1 PL rostlinného oleje
Jak na to?
- Nalijte 0,5 L vody do pánve a pak přidejte všechny suroviny ze seznamu: ocet, bobkový list, černé a nové koření, hřebíček, sůl, cukr, med a rostlinný olej.
- Přiveďte vše k varu a poté nechte vychladnout.
- Nyní si připravte lilky. Neměly by být zralé. Oloupejte je ze slupky a nakrájejte na plátky o tloušťce 8-10 milimetrů.
- Každý plátek nezapomeňte posypat solí a nechat odležet cca 20 minut. Jedině tak předejdete hořkosti.
- Vezměte 2 stroužky česneku, oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. Česnek je potřebný pro marinádu.
- Vymačkejte z lilků přebytek tekutin a osmažte je do hněda. Poté je nechte vychladnout.
- Lilky poté vložte do připraveného vychlazeného slaného nálevu a umístěte do misky.
- Vyskládejte první řádek lilků a poté přidejte 2-3 plátky nakrájeného česneku. Poté vyložte další řadu lilků a opět česnek. Takto uložte všechen lilek a nakrájený česnek.
- Nakonec lilek zalijte zbytkem slaného nálevu.
- Misku poté zavřete a umístěte do ledničky.
- Lilky byste měli takto nechat odležet 3-5 dnů. Vždy je však můžete začít jíst dříve. Chuť bude ale jiná.
Dobrou chuť přejeme!