Už nikdy nevylévejte vodu z těstovin! Má totiž mnoho využití, které jste neznali. Kam s ní a proč ji tímto způsobem využívat?

Pokud vaříte těstoviny, nejspíše z nich vyléváte vodu do kuchyňského dřez nebo do záchodu, tak jako mnozí. Tu pak čeká jen cesta kanalizací, což je opravdu velká škoda, protože by mohla mít velké využití nejen při dalším vaření, ale i v mnoha jiných oblastech v domácnosti. Pojďme se tedy podívat, proč už byste ji kromě celkového šetření neměli nikdy vylévat.

Využit pro další vaření

Hodně z nás má v oblibě k těstovinám podávat pesto. Právě k jeho přípravě slitou vodu skvěle využijeme. Díky teplotě a škrobovému pojivu, které obsahuje, se vám pesto krásně spojí a bude mít mnohem lepší konzistenci. Další využití je při pečení domácího chlebu nebo pizzy. Voda z těstovin dodá těstům úplně novou a výbornou chuť. Stejně dobře se hodí pro vaření zeleniny nebo přípravu vývarových polévek. Pokud budete vařit luštěniny, určitě ji také nevylévejte – ať už čočka nebo cizrna nebo hrách, všechny luštěniny potřebují namočit, aby nabobtnaly. Právě k tomu je těstovinová voda naprosto ideální.

Zalévání květin

Díky těstovinám, jež jsou vyrobeny z obilovin, bývá voda po jejich uvaření plná škrobu, což způsobuje její zakalenou až mléčnou barvu. Škrob obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a jiných důležitých látek. Je velká škoda je vylévat, protože mají v domácnosti velké využití. Mohou například posloužit jako výživa pro květiny v květináči i rostliny na vaší zahrádce nebo v truhlíku na balkoně. Voda nesmí být však horká ani solená, protože to by rostlinám ublížilo.

Čtěte také: Vložila jsem banán do vroucí vody, co se stalo za 10 minut, překonalo všechna má očekávání!

Špinavé nádobí

Možná se nyní smějete, že umývat nádobí „špinavou“ vodou není ten nejlepší nápad pod sluncem. Opak je však pravdou. Škrob, který těstoviny obsahují a do vody vylučují, je ideálním čisticím prostředkem, který vám pomůže zbavit se různých nečistot. Stačí vodu ohřát na příjemnou teplotu, všechny talíře, hrnce a příbory do ní na chvíli ponořit a špína se bez problémů odmočí. Kdo nevyzkoušel, neuvěří. Opravdu funguje stejně dobře jako drahé čistící chemické prostředky na nádobí.

Rychlá pomoc pro bolavé nohy

Jste-li celý den na nohou a večer vás už bolí, určitě vodu z těstovin oceníte jako skvělého pomocníka. Stačí ji ohřát na příjemnou teplotu, aby nebyla příliš studená ani horká, unavené nohy do ní ponořit a užít si chvíli tolik zaslouženého klidu. Minerály z těstovin zatím budou působit a pomohou vám rychle od bolesti.

Mytí vlasů

V dnešní době mnozí zkoušejí namísto chemických šamponů různé přírodní výtažky a alternativní způsoby pro ošetřování vlasů; nutno podotknout, že v mnohých případech s velkým úspěchem. Dalším receptem, který byste měli určitě vyzkoušet, je vývar z těstovin. Ten vám vlasy nejen dobře umyje, ale dodá jim i lesk a objem. Namočte je do těstovinové vody na dobu alespoň deset minut a poté je dobře opláchněte. Rozdíl uvidíte ihned.