Lilek je populární již od starověku díky své tmavé barvě a jedinečné chuti. Někteří lidé považovali tuto zeleninu za nebezpečnou a jedovatou, ale v Indii si získala oblibu zejména tehdy, když lidé začali objevovat její léčebné vlastnosti. Dnes je lilek bohatou pochoutkou, která se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho přínosy pro zdraví jsou známé již také po celém světě! Lilek pomáhá jak léčit kardiovaskulární problémy, tak revmatické bolesti, a může být dokonce použit k léčbě spálenin.
Kromě těchto výhod pomáhá lilek také snížovat hladinu cholesterolu, zmírňuje zánětlivé bolesti a eliminuje tuk v těle. Nejlepší způsob, jak konzumovat tuto zeleninu, je však možná trochu neobvyklý… Jedná se totiž o pravidelnou konzumaci odvaru z lilku!
Proč byste měli odvar z lilku konzumovat?
[hana-code-insert name=’google‘ /]Reguluje cholesterol
Podle studií prováděných ministerstvem zemědělství Spojených států pomáhá lilková voda snížovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu díky přítomnosti kyseliny chlorogenové, silného antioxidantu. Tento antioxidant pomáhá také zrychlit Váš oběh, a snížit tedy riziko akumulace tuku v tepnách.
Léčí revmatismus
Revmatismus je zánětlivý stav v kloubech, který může být velmi bolestivý. Avšak pití lilkové vody pomáhá snížit tuto bolest a zánět současně. Vitamíny a minerály v této zelenině pomáhají posílit Vaše klouby, chrupavky a svaly a vyživují tělo vitamíny A, B1, B2, C a E, stejně jako draslík, hořčík, vápník, fosfor a železo. Kromě těchto živin jsou lilky také bohaté na vlákninu, kyselinu listovou a sacharidy.
Odstraňuje tuky
Odvar z lilku pomáhá také odstranit tuky v důsledku určitých sloučenin, které čistí Vaše tělo od toxinů, a stimuluje správnou funkci jater. Lahodná voda má detoxikační a diuretické vlastnosti a je skvělým prostředkem proti nadměrnému břišnímu tuku. Tato tekutina také zlepšuje funkci Vašeho žlučníku, podporuje trávení a spaluje tuk.
Co budete potřebovat?
- 1 lilek
- 1 l vody
- citrónovou šťávu (z ½ citrónu)
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
- Nejprve si umyjte lilek a nakrájejte ho na kousky.
- Poté ho přidejte do vroucí vody v pánvi.
- Míchejte směs asi 20 minut, dokud kusy nezměknou.
- Potom nechte směs vychladnout po dobu jedné hodiny a sceďte ji.
- Nyní slijte kapalinu nejlépe do skleněné láhve, kam poté přidejte citrónovou šťávu a důkladně promíchejte.
Jak správně konzumovat?
Během dne pijte výsledný nápoj! Můžete začít sklenicí před snídaní a druhou po obědě a poslední po večeři. Postup opakujte každý den po dobu jednoho týdne a určitě si všimnete výsledků!
Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!