David Hampl
24 června, 2019

Zná to většina z nás, když přijdeme večer domů z práce, jsme po celém dni většinou tak unavení, že se nám do žádného příliš velkého vaření nechce. Přemýšlíme tedy, co rychlého a nenáročného si k večeři připravit. Pokud je to i váš případ, čtěte dál a vyzkoušejte náš recept na nové brambory pečené v troubě. Slibujeme, že večeře bude chutná, velmi rychle připravená a navíc zdravá.

Brambory – typická „česká“ plodina

Brambory pocházejí původně z Ameriky, ale během staletí v Čechách natolik zdomácněly, že je mnoho lidí považuje za původní rostlinu. V české kuchyni se brambory využívají při přípravě velkého množství nejrůznějších pokrmů a upravují se na mnoho způsobů. Součástí našeho jídelníčku jsou tak nejen brambory pečené v troubě, na něž vám dnes přinášíme recept, ale také brambory vařené, bramborová kaše, bramborový knedlík, bramborák, hranolky či krokety. O oblíbenosti brambor v Čechách svědčí také velké množství různých lidových označení brambor. Nejznámější jsou moravské názvy jako zemáky či erteple, ale v jiných oblastech se brambory označují také jako krumple, kobzole nebo okroše. Z hlediska nutričního složení jsou brambory bohaté na mnoho různých vitamínů a minerálních látek, například vitamín C, B1, B2, hořčík, železo, zinek, vápník či draslík.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu naší chutné a rychlé večeře budeme potřebovat půl kilogramu nových brambor, tři až čtyři stroužky česneku, pět polévkových lžic olivového oleje, dvě čajové lžičky soli a bylinky dle chuti, doporučujeme především rozmarýn a tymián, které se k bramborám skvěle hodí, sůl a pepř.

Jak pečené nové brambory připravit?

Příprava tohoto pokrmu je opravdu snadná a zvládne ji každý. Začneme tím, že nové brambory důkladně omyjeme a odstraníme ze slupky veškeré nečistoty, brambory však neloupeme. Následně si vedle v samostatné míse smícháme všechny ostatní ingredience, tedy olivový olej, sůl, pepř, prolisovaný česnek a koření. Do předem připraveného pekáče či plechu, ve kterém chceme brambory péct, dáme pečící papír a na něj vyskládáme jednotlivé brambory vcelku. Vhodné je vybrat brambory, které budou přibližně stejně velké, a budou tak vyžadovat stejnou dobu pečení.

Posledním krokem přípravy je již jen přelití brambor připraveným ochuceným olejem a překrytí další vrstvou pečícího papíru.  Následně už jen plech či pekáč vložíme do trouby předehřáté na sto osmdesát stupů a pečeme po dobu padesáti minut. Po jejich uplynutí z vrchu opatrně odstraníme horní vrstvu pečícího papíru a pečeme dalších přibližně deset minut, aby se na bramborách vytvořila chutná křupavá kůrka. Naše lahodné nové brambory pečené v troubě doporučujeme podávat například s grilovaným masem, sýrovým dresinkem a zeleninovým salátem.

Sdílejte článek