David Hampl
16 listopadu, 2019

Asi všichni tušíme, že kvalita vajec se může dost zásadně lišit. Rozhodně není jedno, jestli se jedná o vejce domácí z volného chovu, nebo jsou to vejce od slepice, která celý život proseděla v malé kleci a slunce na vlastní oči nespatřila. Problém ale je, že pohledem na skořápku nemáme šanci poznat, jaké vejce kupujeme. Po rozklepnutí je to ale jiná.

Zaměřte se na žloutek

Váš pohled by se měl zaměřit především na žloutek. Je to základní část vajíčka, která dostala svůj název právě podle barvy. Ta však může mít několik odstínů, což je dobré vědět. Čím tmavší a pevnější žloutek, tím lépe. Podle toho můžete snadno poznat, že slepice měla dobrou stravu i dostatek pohybu a žilo se jí dobře a pohodlně. Naopak pokud má barvu světlou a pokud nemá úplně pevnou konzistenci, nemusí stát za nic ani jeho chuť.

Kvalita znamená vitamíny

To, co do svého těla přijímáme, je totiž zcela zásadní. A budeme-li jíst nekvalitní vejce, jistě se to odrazí i na našem zdraví. Správný výběr tedy nepodceňujte. Pokud jsou vejce kvalitní, je zaručeno, že obsahují důležité vitamíny, jako jsou třeba A, D, E nebo K. Také jsou bohaté na vyvážené množství nutričních látek.

Pozor na triky výrobců

Je možné kvalitu vajec rozpoznat dle chuti? Pro běžného člověka bohužel jen velmi těžko. Pokud nejste nějaký znalec, jen stěží rozpoznáte, zda jsou vám servírována kvalitní a zdravá vejce, nebo na vás někdo šetří. Jistý je pouze samotný pohled do rozbité skořápky a pečlivé posouzení barvy a struktury žloutku. Bohužel i zde vás musíme upozornit na jeden nepěkný trik obchodníků, který se začal v posledních letech rozmáhat. Někteří výrobci přidávají slepicím do krmiva speciální barvivo, které proniká do žloutku a dodává mu onu charakteristickou sytě žlutou barvu, kterou hledáme. Poznat pak rozdíl je prakticky nemožné. Obezřetnost je tedy vždy na místě a je lepší kupovat vejce pouze od spolehlivých dodavatelů.

Sdílejte článek