Vědecké studie potvrdily, že hubnutí je spojeno se zdravým jídelníčkem, nikoliv genetikou!

Množství a kvalita jídla, nikoliv genetika člověka, vede ke ztrátě hmotnosti, zjistila americká studie.

Objevilo se spousta názorů, že variace v genetické úpravě usnadňují, aby někteří lidé hubli snadněji, než ostatní.

Výzkumníci testovali tuto teorii na Stanfordské univerzitě tím, že provedli randomizovanou kontrolní studii zahrnující 609 dospělých s nadváhou, kteří podstoupili genetické a inzulínové testy dříve, než jim byla náhodně naplánována dieta s nízkým obsahem tuků, nebo s nízkým obsahem uhlohydrátů po dobu 12 měsíců.

Čtěte také: Nevíte co na večeři? Zkuste Brambory s česnekem, smetanou a sýrem. Je to bomba!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Genová analýza identifikovala změny spojené s tím, jak tělo zpracovává tuky a sacharidy. Hmotnostní ztráta byla v průměru kolem 5 kg až 6 kg bez ohledu na geny, hladinu inzulínu, nebo typ stravy.

Co se však ukázalo, je fakt, že rozdíly byly spatřovány u zdravé stravy, tvrdí vědci.

Účastníci, kteří jedli nejvíce zeleniny a konzumovali nejméně zpracovaných potravin, sladkých nápojů a nezdravých tuků, zhubli nejvíce.

Profesor Lennert Veerman z Lékařské školy na Griffithově univerzitě v Queenslandu uvedl, že studie ukázala, že pravděpodobně neexistuje žádná taková věc jako dieta pro konkrétní genetický typ.

„Jíme, abychom zaplnili žaludek, a pokud ho plníme zeleninou, máme tendenci hubnout, zatímco pokud ho plníme čokoládou, nebo hranolkami, máme tendenci na váze přibývat,“ řekl Veerman.

Studie byla zveřejněna v Journal of the American Medical Association.

Účastníci studie absolvovali 22 hodin zdravotní výchovy a byli povzbuzováni, aby byli fyzicky aktivní, ale hlavní záměr byl na to, co jí.

Bylo jim doporučeno, aby si vybírali vysoce kvalitní potraviny, ale nebyly jim poskytnuty doporučené limity kalorií, ani jim nebyly poskytnuty určité potraviny. Výsledky jsou založeny na tom, co uvádějí.

Příjem tuků ve skupině s nízkým obsahem tuku činil průměrně 57 gramů během studie oproti 87 gramům před, zatímco příjem tuků ve skupině s nízkým obsahem karbohydrátů činil průměr 132 gramů oproti 247 gramům dříve.

Obě skupiny snížily denní příjem kalorií v průměru o 500 kalorií.

Vedoucí australská lékařka přes výživu Rosemary Stantonová ze školy lékařských věd na University of New South Wales uvedla, že tato „vynikající“ studie zdůraznila důležitost konzumace velkého množství zeleniny.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Stanton radí lidem, aby hledali odbornou pomoc při výběru kvalitních potravin, neboť obsah makronutrientů stravy je to „na čem nezáleží“.

„Některé předchozí studie, které zahrnují uhlohydráty, nezohledňují rozdíly mezi potravinami, které je dodávají,“ řekl Stanton. „Čočka a lízátka jsou například oboje „sacharidy“, ale u jedné se jedná o vysoce kvalitní potravinu bohatou na živiny, zatímco druhá je nežádoucí. Je jednoduché nazývat vše „sacharidy“, ale je třeba dbát na zásadní rozdíly mezi nimi.

Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!