Věděli jste, že byste měli každý den jíst polévku? Ideálně jednu z těchto doporučených. Toto je 5 nejlepších polévek pro náš zažívací systém! Bude fungovat jako švýcarské hodinky!

Polévky jsou obvyklou součástí hlavního jídla, kterým je ve velké většině oběd. Polévka by měla zpravidla obsahovat nejméně 50 % vody. Je zajímavé, že polévky jsou relativně mladé jídlo, které se před 400 až 500 lety rozšířilo o vzhled silných, neoxidovatelných a chemicky neutrálních pokrmů.

Polévka je grunt…

Dnes na světě existuje přibližně 150 hlavních druhů polévek, které jsou rozděleny do více než tisíce poddruhů. Je polévka užitečná? Musí se jíst každý den? Nespočet generací babiček jistě vědělo, že polévka je grunt. Avšak někteří odborníci se domnívají, že toto tvrzení je značně přehnané. Ono totiž dost záleží, co do polévky dáte. Správné polévky by měly být výživné, ale zároveň lehké. Naše tělo je tak rychle vstřebá.

Pro koho jsou polévky obzvláště vhodné

To je velmi důležité pro lidi s podváhou nebo špatnou chutí k jídlu, stejně jako pro ty, kteří se zotavují po nemoci. Například kuřecí vývar obsahuje látky, které zmírňují příznaky nachlazení. Polévky obsahují menší množství kalorií než smažené a dokonce i dušené pokrmy, přitom jsou na tom také výživově mnohem lépe. A to je zajímavá informace pro ty, kdo chtějí zhubnout.

Čtěte také: Proč péct dezerty, když to není nezbytně nutné? Tento vytvoříte i bez nutnosti zapínat troubu, což se v těchto horkých dnech opravdu hodí. A co více, zaujme jeho snadná příprava a dokonalá chuť

Recepty na lahodné polévky na každý den

Pokud máte rádi polévky a chcete se zaměřit na ty nejzdravější, čtěte dál. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších polévek pro správnou výživu.

Masová polévka

Ingredience:

  • 2 litry vody,
  • 200 g mletého hovězího masa,
  • 100 g mrkve,
  • 300 g brambor,
  • 100 g rýže,
  • 40 g cibulové nati,
  • sůl, pepř podle potřeby,
  • 1 bobkový list,
  • petrželka podle chuti.

Příprava:

Přiveďte vodu k varu spolu se strouhanou mrkví a bramborami. Z mletého masa a rýže vytvořte malé kuličky velikosti knedlíčku do polévky. Když jsou brambory napůl uvařené, přidejte kuličky do polévky. Přidejte také bobkový list, sůl a pepř. Pár minut před tím, než je polévka připravena, přidejte nasekanou petrželku a cibulovou nať.

Sýrová polévka

Ingredience:

  • 1,5 litru vody,
  • 1,5 taveného sýra,
  • 1 malá mrkev,
  • 1 malá cibule,
  • 1 lžička rostlinného oleje,
  • sůl podle chuti,
  • 4 střední brambory.

Příprava:

Oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kousky, zalijeme vodou a dáme vařit. Mrkev nastrouhejte, cibuli nasekejte na jemno a obojí smažte na rostlinném oleji. Tavený sýr si nakrájejte. Do vody k bramborám přidejte mrkev, cibuli i tavený sýr. Dobře míchejte, aby se sýr rozpustil ve vroucí vodě. Osolte podle chuti. Vařte asi 30 minut.

Kuřecí polévka se sýrem

Ingredience:

  • 400 g kuřecí prsa,
  • 2 brambory,
  • 1 velká mrkev,
  • 1 lžička olivového oleje,
  • 180 g taveného sýra,
  • 2 l vývaru nebo vody,
  • petrželka podle chuti,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • hrášek,
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava:

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky střední velikosti. Brambory a mrkev oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na půl kolečka. Smažíme je pánvi v malém množství olivového oleje. Mezitím přivedeme vývar k varu, přidáme do něj bobkový list a nové koření a taktéž nakrájené maso. Snížíme teplotu a vaříme asi 10 minut. Poté přidáme smaženou zeleninu a vaříme dalších 10-15 minut. Nakonec přidejte i tavený sýr a dobře míchejte, aby se rozpustil. Nakonec přidejte hrášek, sůl, pepř a petrželku podle chuti. Promícháme a odstavíme. Dobrou chuť!

Zeleninová polévka

Ingredience:

  • 1 mrkev,
  • 1 cibule,
  • hrst bílého zelí,
  • 1 čerstvá okurka,
  • 3-4 rajčata,
  • 0,5 papriky,
  • sůl podle chuti.

Příprava:

Na začátku si vyčistěte a nakrájejte zeleninu na kostičky. Poté začněte plnit zeleninu do hrnce ve vrstvách: první vrstva je mrkev, druhá vrstva je cibule, třetí vrstva zelí, čtvrtá vrstva okurka, pátá vrstva rajčata a poslední vrstvu tvoří paprika. Přikryjte poklicí a vařte 25-30 minut ve vlastní šťávě na mírném ohni. V případě potřeby můžete přidat trochu vody. Pravidelně nádobu protřepávejte. Poté celý obsah zalijte vroucí vodou, přiveďte ji k varu a vypněte. Polévka je připravena. Podáváme s koprem, petrželkou a zakysanou smetanou. Můžete přidat strouhaný česnek a pepř.

Mléčná polévka se zeleninou

Ingredience:

  • 1 l mléka,
  • 400 ml vody,
  • 400 g brambor,
  • 400 g květáku,
  • 100 g mrkve,
  • 300 g zeleného hrášku,
  • 20 g másla,
  • sůl podle chuti.

Příprava:

Mrkev i brambory oloupeme. Mrkev i brambory nakrájíme na malé kostky. Mrkev opečeme na polovičním množství másla. Květák rozebereme na malé růžičky. Dáme vařit mléko a postupně z něj odstraňujeme pěnu. Taktéž vodu přivedeme k varu, osolíme ji a dáme do ní brambory a květák a také opečenou mrkev (včetně tuku, který zbyl v pánvi, na které se opékala). Snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni až do poloměkka. Pak vlijeme horké mléko a vaříme doměkka. Nakonec přidáme zelený hrášek, necháme vařit 15 minut. Polévku nabíráme do misky a ke každé porci přidáme kousek másla.

Polévky jsou skvělé v každém ročním období!

Recepty na polévky jsou rozmanité, takže si pokaždé můžete vyzkoušet novou verzi. Třeba podle toho, jaká zelenina je zrovna v sezóně. Teplé polévky se hodí obzvláště v mrazivém chladnu zimního období. V létě zkoušejte studené polévky na osvěžení, nebo lehké vývary, do kterých začleníte zeleninu ze své zahrádky. Polévky jsou úžasné právě v tom, že je můžete připravit z mála surovin a upotřebíte do nich všechno, co zbylo. Omezíte tak plýtvání potravin, ze kterého se stává celosvětový problém. S polévkami můžete svůj jídelníček značně obohatit o velké množství zeleniny.