Věděli jste, že jsou střeva považována za druhý mozek, přijde-li řeč na emocionální vyrovnanost? Proto bychom se o ně měli řádně starat. Podívejte se tedy, jak o ně správně pečovat!

Péče o střevo je klíčem k zachování dobrého emočního zdraví, věděli jste to?

Mnoho výzkumů již prokázalo, že drobné mikroby, které se nacházejí v našich střevech, mají hodně společného s naším emocionálním stavem. Nedávná studie provedená výzkumnými pracovníky UCLA potvrdila, že zdravé intestinální bakterie jsou spojeny s optimálním emočním stavem. Lidé, kteří si udržují dobré střevní podmínky, snižují riziko onemocnění související s emočními stavy, jako je deprese nebo úzkost.

Dnes Vám proto chceme ukázat, jak se správně starat o Vaše střeva, abyste se vyhnuli depresím, úzkostem a jakékoliv emocionální nerovnováze.

Čtěte také: Moje maminka se rozhodla podělit o svůj recept. Kuřecí roláda se slaninou a vejci, kterou nesmíte minout

[hana-code-insert name=’google‘ /]Intestinální mikrobiota a dopady na funkci mozku

Studie provedená na Kalifornské univerzitě potvrzuje, že jídlo, které jíme, může výrazně změnit složení naší střevní flóry. Lidé, kteří pravidelně konzumují potraviny bohaté na vlákninu, kromě čerstvé zeleniny a ovoce, mají velmi odlišnou střevní mikroflóru, než lidé po typické westernové stravě plné tuků a sacharidů.

Studie potvrzují, že naše stravování hraje nejen důležitou roli z hlediska našeho metabolismu, ale také se širším způsobem týká našeho emočního zdraví.

Střeva aneb náš druhý mozek

Po rozpoznání masivního vlivu našeho střevního zdraví na naše emocionální zdraví začali četní zdravotní odborníci a specialisté nazývat střeva „druhým mozkem“.

Péče o střeva, aby se zabránilo depresím, pocitům úzkosti a jiným typům emočních potíží, je v dnešní době hlavní starost, kterou doporučují všichni odborníci.

Jedna z mnoha studií provedených na toto téma zjistila, že mladí dospělí, kteří pravidelně konzumují zpracované potraviny, mají vyšší míru úzkosti než dospělí, kteří konzumují tento typ jídla.

Navíc několik studií potvrdilo, že dobrý stravovací návyk je jasně spojen se zdravějším emočním stavem.

Již mnoho studií bylo zaměřených na vztah mezi intestinálním zdravím a depresí. S jistotou je známo, že odborníci předepisují pacientům trpícím depresemi serotonin, látku nacházející se v mnoha potravinách.

Řada lidí také tvrdí, že se objevily jejich první známky úzkosti a deprese nedlouho poté, co začali trpět střevními problémy.

Zde Vám proto uvádíme několik tipů, jak správně pečovat o Vaše střeva, abyste se vyvarovali depresím, pocitům úzkosti a zlepšili si celkové emocionální zdraví.

Jak se správně starat o střeva?

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Dnes žijeme ve světě, kde se lidé spoléhají hlavně na čistě zpracované produkty, plné tuků, sacharidů a zbavených všech výživových složek. Mnozí odborníci se shodují, že vysoká míra duševních poruch, jako je deprese, úzkost, bipolární poruchy a další, jsou většinou způsobeny špatnou stravou, typickou v západním světě.

Zde je to, co můžete dělat, abyste se starali o svá střeva správně a důkladně s cílem vyhnout se depresím, úzkostem a dalším emočním poruchám!

  • Zastavte konzumaci zpracovaného jídla.
  • Začněte konzumovat více čerstvých potravin, jako je čerstvé ovoce a zelenina, semena, obiloviny, ořechy, sladké brambory, chudé a organické maso a některé organické mléčné výrobky.
  • Konzumujte více fermentovaných potravin a méně pasterizovaných potravin.
  • Fermentované potraviny, které jsou pro střevo výhodné, zahrnují sójové mléko, miso, kefír, kimchi zelí a jogurt.
  • Konzumujte potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ovoce, zeleninu a škroby).
  • Pijte hodně vody.