Cheesecake není určen jen pro vyučené pekaře a cukrářky. Krása koláče je v tom, že je to prázdné plátno, které přeměníte v náplně, příchutě a všelijaké dekorativní kombinace pouze dle Vaší fantazie.
Pokud plánujete nadcházející rodinnou večeři, nebo večírek, můžete cheescake uchovávat v ledničce po dobu až 1 týdne, pokud není pokryt čerstvým ovocem.
Pokud připravujete cheescake předem, můžete ho zamrazit až na 3 měsíce. Chcete-li si zamrazit pouze korpus, při pečení si pánev vyložte pečícím papírem, poté cheescake zmrazte. Jakmile bude korpus tvrdý, vyjměte ho, zakryjte korpus plastovým obalem (fólií) a umístěte do mrazáku. Když přijde čas na jeho konzumaci, rozmrazte korpus přes noc na pultu, nebo v ledničce.
Čtěte také: Jednoduchý návod na výrobu ozdobné čepičky z bavlny a ruličky od toaletního papíru
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak vyrobit perfektní cheescake?
Vždy si můžete skočit do cukrárny a cheescake koupit, pravda je ale taková, že nic nechutná tak dobře jako pravý domácí cheescake. Začněte s tímto jednoduchým receptem a pak buďte kreativní, co se náplní a dekorace týče. Ještě lépe, přeměňte tento recept na cheescake do rozkošných miniaturních koláčků pomocí muffinových kelímků.
Co budete potřebovat?
- 14 grahamových krekrů
- 6 PL rozpuštěného másla
- 700 ml smetanového sýra
- 3/4 šálku cukru
- 1 PL hladké mouky
- 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 4 velké vejce (3 vejce a 1 žloutek)
- 1/4 šálku mléka
Krok 1: Vytvořte si korpus
V kuchyňském robotu si smíchejte nadrobno rozdrcené grahamové krekry (jemné drobky) s rozpuštěným máslem.
Krok 2: Stlačte a pečte
[hana-code-insert name=’google‘ /]Do dna pečící formy si poté přeneste hotovou grahamovou směs. Přes vrstvu grahamové směsi aplikujte potravinovou fólii a rukama zatlačte směs směrem ke dnu. Měli byste vytvořit pevný grahamový korpus, který pečte při teplotě 190°C po dobu 10 minut a následně nechte vychladnout.
Krok 3: Připravte si náplň
Ve velké misce si za pomocí kuchyňského robotu smíchejte smetanový sýr a cukr. Vymíchejte do hladké a načechrané směsi. Poté přidejte mouku a vanilku. Snížte rychlost na nízkou a přidejte vejce a žloutek, jedno po druhém, každé důkladně vyšlehejte. Jako poslední přidejte mléko.
Krok 4: Nalijte náplň do pečící formy
Nalijte připravenou náplň do pánve a zbavte se vzduchových bublin tím, že na ně použijete parátko. Jakmile je cheescake připraven, přeneste ho do trouby. Pečte při teplotě 150°C, dokud okraje nejsou lehce zlatavé a střed se mírně nezvedne, cca 55 minut.
Krok 5: Nechte cheescake odležet
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Chcete-li mít pevný cheescake, nechte jej v troubě ještě po dobu jedné hodiny po pečení. Jednoduše vypněte troubu, nechte dveře pootevřené a cheescake nechte odpočívat (náhlé změny teploty často způsobují popraskání krusty). Následně umístěte koláč do ledničky a nechte chladit přes noc.
Krok 6: Ozdobte cheescake
Následujícího rána uvolněte cheescake z formy.
Zde přichází tvořivá část! Vaše zdobení! Klasickou variantou je volba sezónního ovoce (čerstvého, nebo zmrazeného), bezsemenného džemu a citrónové šťávy.Tato rychlá a snadná glazura dodává pokaždé svěží a ovocnou chuť.
Vaší kreativitě se však meze nekladou, klidně tedy vyzkoušejte různé druhy ovoce, džemů apod. Např. zvolte máslovou, nebo čokoládovou glazuru a kandované ořechy.