David Hampl
29 listopadu, 2018

Je k vám naplánovaná návštěva a by si lámete hlavu nad tím, čím ji pohostíte a co si pro ní připravíte? Pokud ano, nemusí to být jenom chlebíčky a jednohubky. Zkuste něco zajímavějšího, čímž je vepřový závin v listovém těstě. I když název zní jako něco, co je spíše spojeno s obědem, uvidíte sami, že se jedná o zajímavou pochoutku určenou hlavně na konferenční stolek.

Jaké ingredience musíte mít?

Není to recept složitý, což jistě každého potěší. Jelikož se jedná v podstatě o slanou chuťovku, máte jistotu také v tom, že vepřový závin v listovém těstě nevyžaduje nijak enormní počet surovin, které by bylo nutné mít k dispozici. Podívejte se na ty, které je třeba zajisti:

  • 700 gramů mletého vepřového
  • 1 balení listového těsta
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 syrové vejce
  • Cibule, sůl, pepř a česnek

Nejprve masová směs

Jelikož se jedná o vepřový závin v listovém těstě, je třeba začít s tím, co je pro recept hlavní a také pochopitelně klíčové. Jedná se o masovou směs, kterou je třeba nejprve vytvořit. Jelikož už máte mleté maso, tak ho smícháte se solí a pepřem, dále česnekem a na jemnou nakrájenou cibulí. Nechte ho chvíli odležet, díky čemuž se lépe propojí jednotlivé chutě.

Připravte listové těsto

Mezi tím, co máte maso v lednici si připravíte listové těsto. To doporučíme koupit, jelikož je s ním jednoduchá práce. Těsto stačí jenom vyválet a následně je připraveno k použití. V tu chvíli ho doporučíme dát na plech s pečicím papírem, což usnadní finální přípravu jídla.

Vytvořte závin

Nejprve vezměte maso, které položte na listové těsto tak, aby mělo určitou vrstvu a aby vytvářelo obdélník požadovaných rozměrů. K tomu použijte přesně polovinu masa. Následně do středu položte oloupaná uvařená vejce. Druhou část masa položte na vejce a vytvarujte šišku, která bude velmi podobná klasické sekané.

Následně je chvíle na samotné zabalení do listového těsta. To po celém obvodu nakrojte na širší pláty, které budou sahat téměř až k masu. Ty postupně berte a překládejte je přes masovou šišku. Takto vepřový závin v listovém těstě vytvoříte nejenom jednoduše, ale na talíři bude i zajímavě vypadat.

Za 40 minut hotovo

Nyní si rozehřejte troubu na 180 stupňů. Než do ní samotný závin vložíte, je tu ještě syrové vajíčko, které rozšlehejte a potřete jím hlavně horní část závinu. Potom už může do trouby, kde se bude péct okolo 40 minut. Když je hotovým, můžete ho vyjmout a nechat vychladnout. Pamatujte na to, že se podává studený.

Sdílejte článek