Většina lidí vaří rýži úplně špatně. Chybný postup se podepíše jak na její chuti, tak i na tom že pro lidský organismus nemusí být zdravá. Podívejte se jaká je jediná správná příprava rýže. Budete překvapeni!

Rýže je jedním z nejznámějších jídel na světě. Jde o oblíbenou přílohu, stejně jako nutnou surovinu třeba k přípravě rizota nebo k přípravě sushi. Vzhledem k její oblíbenosti je celkem unikátní to, že ji většina lidí nedokáže dobře uvařit. Výsledkem je rýže která není ani příliš chutná a často nemusí být ze zdravotního hlediska ideální. Podívejme se společně na postup který je doporučenou cestou správné a zdravé přípravy.

Rýže může ohrožovat těhotné ženy i malé děti

Velkým rizikem při špatné přípravě je to, že následná konzumace rýže může ohrožovat jak těhotné ženy, tak může ohrožovat také malé děti. Je to proto, že součástí rýže je také arsen. Ten se nachází i v řadě jiných jídel. V rýži však může být ve větším množství a to se následně dostává do těla. Cestou jak zmírnit jeho příjem není omezení konzumace této potraviny. Tu můžete jíst stále stejně jako doposud. Správná cesta k jeho omezení je spojena s přípravou rýže.

Arsen způsobuje mnoho problémů

Pokud lidské tělo přijme více arsenu než je maximální stanovená dávka, může spustit mnoho zdravotních potíží. A ty jsou opravdu různorodého rázu. Zapomínat nelze na to, že arsen je spojován třeba se vznikem cukrovky. Může mít na svědomí také onemocnění srdce. V řadě případů se může jednat také o výrazný spouštěč rakoviny. A to vše právě u těhotných žen a malých dětí, které ho nevědomky přijímají ze špatně připravené rýže.

Čtěte také: Jednoduchý a rychlý oběd, na kterém si pochutná celá rodina: vepřové kostičky s okurkovou omáčkou

Arsen je třeba odstranit ještě před vařením

Jaká je tedy správná metoda související s tím, aby se z rýže co nejlépe eliminoval právě arsen? Základem je proplachování. Většina lidí dělá tu chybu, že rýži krátce propláchne před vařením. Tento postup sice trochu arsenu odstraní, ale rozhodně ne nijak velké množství. Další chybou mnohých lidí je špatné namáčení rýže. Tím že se rýže namočí z ní skutečně začne arsen unikat. Lidé však danou vodu nevylijí a v ní rýži uvaří. Arsen se tak dostává během vaření zpět do rýže a poté do těla.

Jediný správný postup vaření rýže v podstatě začíná už večer. Rýži je třeba namočit v dostatku vodu. A to přes noc. Vody by mělo být opravdu dostatečné množství, jelikož mnoho decilitrů samotná rýže nasákne a efekt by byl kontraproduktivní. Takto dojde k tomu že rýže pomalu vypustí arsen do vody. Druhý den se voda vylije a rýže se několikrát důkladně propláchne. Teprve v tuto chvíli je plně nachystána ke klasickému vaření.

Lepší zdraví a větší chuť

Zdravotní hledisko známe. Arsen se dostane do vody a ta se následně vylije do odpadu a mizí v kanalizaci, nikoliv v lidském organismu. Tento postup má ještě jednu výhodu která souvisí s chutí rýže. Pokud je důkladně propláchnuta, tak se zbaví přebytečného škrobu. Ten způsobuje nejenom nepříjemnou lepkavost, ale také výrazně ovlivňuje chuť rýže. Pokud se škrob tímto postupem odstraní, zbude jenom ta pravá surovina v podobě rýže jako takové. Až ji ochutnáte tak jistě potvrdíte to, že její chuť je mnohem lepší než dříve.

Postup je univerzální

Je jedno, jakou rýži si budete chtít připravit. Tento postup je univerzální a lze ho aplikovat u všech dnes tolik populárních druhů. Sem patří rýže parboiled, dlouhozrnná nebo také jasmínová. Nutno ale říci, že to rozhodně nejsou jediné druhy které existují. U nás v Česku jsme často omezeni tím co je tu dostupné. V asijských zemích byste jenom zírali na to, kolik druhů rýže reálně existuje.