David Hampl
2 září, 2019

Také patříte do skupiny lidí, kteří si nepečou domácí pečivo ale kupují ho ve velkých marketech? To obvykle pochází z velkých pekáren kde se jak známo nedbá na tak velkou kvalitu jako v malých pekařstvích. Výsledkem je pečivo, které nemusí být ani dobré, ani nemusí být vyhovující z hlediska složení. Až zjistíte co v něm je doopravdy, možná se vám udělá špatně. Jsou to věci které byste do úst nikdy nedali. Tím si buďte jisti.

Vlasy, kopyta, štětiny a mnoho dalšího

Je mnoho velkých pekáren které produkují pečivo, které může toto všechno obsahovat. Jde v podstatě o běžnou součást, kterou následně vy jako konzumenti jíte. Může se jednat o lidské vlasy, může se jednat o prasečí štětiny, stejně jako se může jednat třeba o oslí kopyta, peří a mnoho dalšího. Jenom těžko si představíte že byste něco takového snědli, nebo dokonce jenom ochutnali. V pečivu však tyto věci jsou a vy je jíte zcela nevědomky.

Je jedno, jaké pečivo kupujete

Pokud jde o pečivo z velké pekárny, je zde velká pravděpodobnost toho, že se v něm dané složky skutečně mohou nacházet. A je jedno, zda si dáte rohlík nebo chleba, zda to bude mazanec či vánočka, nebo zatoužíte po koblize, bagetě nebo vece. To vše jsou druhy pečiva, ve kterých je vysoká pravděpodobnost výskytu vlasů, štětin, kopyt, peří a dalších látek. A nejde o to, že by pekárny nedbaly na hygienu. Problém je jinde

Podívejte se na složení kupovaného pečiva

Nenajdete tam jenom mouku, vodu, mléko, cukr, droždí a sůl nebo různé druhy koření. V pečivu se dnes nacházejí také různá éčka. Konkrétně jedno nejznámější, které je E 920. Místo tohoto éčka můžete na obalu najít látku označenou jako L-cystein. Jde však o to stejné. Jedná se o specifickou látku která se přidává třeba do krmiv pro dobytek, ale je povolena i pro konzumaci lidmi.

A kde se daný L-cystein neboli látka E 920 bere? Vyrábí se z věcí jako jsou oslí kopyta, vlasy, peří i štětiny. Toto všechno se následně rozpouští v kyselině chlorovodíkové a po dalším technologickém postupu vznikne látka, která se dostává dává do pečiva. Tak dobrou chuť.

Sdílejte článek