Víte, že existuje maso, které Vám může způsobit rakovinu? Podívejte se na to, jak takové maso poznáte!

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno přišla s děsivým sdělením pro celé lidstvo, že je možné narazit na maso, jež způsobuje nezvratnou rakovinu. Jak byste se ale měli před takovým masem chránit?

Zlaté pravidlo

Existuje tzv. zlaté pravidlo – jedinečná rada, které nám říká, že bychom si vždy měli dávat pozor na to, co kupujeme. Vždy bychom si proto měli číst složení jednotlivých produktů, zejména pak paštik, párků a jakýchokoliv dalších uzenin. Dále je také nutné si uvědomit, že stejné nebezpečí na nás čeká ve fast foodech, stánkách na ulicích apod. Proč? Je to jednoduché! Zpravidla se jedná o maso, jež obsahuje hormony, antibiotika a všelijaké těžké kovy. Co už jste mohli i někdy slyšet, maso se spolu drtí s kostmi, míchá s již uhynulými zvířaty, atd… To všechno jen proto, aby se ušetřilo!

Čtěte také: Chcete si připravit chutný oběd a hrozíte se toho, kolik nádobí u toho zašpiníte? Zkuste tento recept na lahodné kuře s přílohou. To vše jednoduše v jednom jediném pekáči!

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Éčka

Dnes hodně diskutované téma se točí kolem nechvalně známého písmene E. Tomuto písmenu se dnes již řada lidí vyhýbá velkým obloukem. Vyhnout bychom se jim měli zejména tehdy, když je vidíme v kombinaci s čísly.

E 250, E 252 či E 249. To všechno jsou „éčka“, která můžete jednoduše nalézt ve svých oblíbených salámech. Jednoduše řečeno, se jedná o spojení aminokyselin v mase.

Tímto to ale nekončí… Salámy, párky atd. dále v sobě skrývají řadu dalších éček, zejména E 451, E 452 a E 453. U všech těchto éček se jedná o nebezpečné látky, které mohou poškodit Vaše geny. Např. E 470 je látkou, jež se lepí na stěny střev a následně vytváří vředy, které mohou dospět až k samotné rakovině tlustého střeva.

Glutamát

Dalším známým postrachem je Glutamát! Nahrážka, která dodá chuť masu i samotnému banánu. Proč byste se mu měli rozhodně vyhnout? S glutamátem jde ruku v ruce olovo. Typicky ho můžete nalézt v kotletách, které jste si alespoň jednou v životě už koupili. Rada pro Vás! Pokud mají kotlety tučné žíly, je to znamení toho, že o poražené zvíře bylo dobře postaráno. Nicméně, pokud se nejedná o bílý tuk, je to znak toho, že zvíře bylo krmeno růstovými hormony a antibiotiky.

Rovněž lze tuto chemii pozorovat při grilování. Pokud Vám maso začne hořet – dochází k produkci dioxinu, který je karcinogenní sloučeninou. Z tohoto důvodu doporučujeme připravovat maso vždy v troubě, nejlépe zabalené v alobalu. Zajímavou alternativou může být i elektrický gril.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Slanina

Je to smutné, ale i samotnou slaninu je nutné zblízka sledovat. Když ji rozpůlíte, vždy vidíte její skladbu. Na základě toho dokážete evidovat znaky, které Vám napovídají, že byste měli od takovéto slaniny dát rychle ruce pryč. Jedná se zejména o přítomnost želatiny nebo gelu, což je známka injekčního roztoku chloridu sodného. Ten je zpravidla podáván zvířatům v poměru 30 % k jejich hmotnosti. Jedná se však o kombinaci dosti nebezpečných látek jako dusitanové soli, vidy, sojových proteinů, karagenanu, vitamínu C, cukru a polyfosfátu. Nutno dodat, že tento chemický mix je zpravidla součástí všech Vašich oblíbených jídel počínaje paštikami, klobásami, sálamy a konče dalším rádoby masem.