Vláčný čokoládový dort s jahodami zaujme každého milovníka dezertů

Velkým problémem mnohých dortů, buchet a dezertů je to, že jsou až příliš suché. Ne každý je má proto rád a tak raději hledá varianty, které jsou takzvaně mokré. A tuto potřebu dokonale splní vláčný čokoládový dort s jahodami, který zaujme také svou jednoduchostí přípravy, ale zaujme také výslednou chutí. Kdo hledá něco, co bude skutečně velmi dobré, ten má jistotu v tom, že zaručeně nebude zklamaný. A co budete k přípravě potřebovat? Podívejte se na náš recept.

Jak vláčný čokoládový dort vypadá?

Unikátní je rozhodně jeho těsto, které je krásně mokré a nikoliv suché, jako je tomu u celé řady dalších pokrmů. Také samozřejmě zaujme kombinace chuti samotné čokolády, ale také jahod, které zde rozhodně nesmí chybět, jelikož přidávají na chuti. Toto všechno doplňuje také horní poleva, díky které tento vláčný dort i skvěle vypadá. Kdo miluje zajímavé chutě, ten rozhodně nebude zklamaný.

Co budete potřebovat?

Několik ingrediencí je samozřejmě již skryto v samotném názvu, jelikož mluvíme o čokoládovém dortu, který obsahuje také jahody. Co však nemusíte přesně znát, to jsou poměry ingrediencí. A tak čím začít, pokud jde o přípravu samotného těsta? Na to je nutné si připravit toto:

Čtěte také: Neuvěříte, kolik druhů džemů lze vyrobit z jahod. Zkuste alespoň některé z nich a mějte je vždy po ruce, když vás bude honit mlsná. Znáte některé varianty? A které jsou novinkou?

  • 200 gramů hladké mouky
  • 150 gramů cukru
  • 100 gramů másla
  • 30 gramů holandského kakaa
  • 25 jahod
  • 2 vejce

Výše uvedení ingredience jsou základ pro dort. Nelze však zapomínat také na jeho další složky, které obsahuje. A na ty budete potřebovat pár dalších věcí, díky kterým bude výsledek zcela dokonalý. Zde je výčet dalších ingrediencí četně potřebného množství:

  • 100 gramů zakysané smetany
  • 60 gramů tmavé čokolády
  • 10 gramů prášku na pečení
  • 2 lžíce třtinového rumu nebo koňaku
  • 2 lžíce jahodového sirupu
  • Špetka soli

Začínáme přípravou těsta

Jak na čokoládový dort s jahodami? Postup přípravy není zase až tak komplikovaný, jak by se mohlo zdát. Základem je těsto. To se začíná chystat tím způsobem, že se nejprve smíchají veškeré suché ingredience, které jsou potřeba. Je to tedy hlavně mouka, potom kakao, ale i prášek do pečiva. Vše je třeba důkladně promíchat.

V druhé míse pokračuje další část

Nejprve je třeba nechat si takzvaně povolit máslo. K tomu se následně přidá cukr a vše se lehce promíchá. Měla by vzniknout hladká konzistence, která by neměla mít hrudky. Jakmile je tato konzistence vytvořena, je možné k ní přidávat další suroviny. A to samozřejmě jahodový sirup, stejně jako vejce. Je třeba postupovat postupně a dané suroviny do směsi postupně zašlehávat. Stále je třeba myslet na to, aby směs byla táhlá a nejlépe bez jakékoliv hrudky. Poslední se přidává zakysaná smetana, která by měla vše zjemnit a zajistit, že bude celá směs ještě o něco hladší.

Vše smícháme dohromady

Nyní je pravý čas pro fázi spojenou s tím, že se smíchá mokrá a dále suchá část daného těsta. Opět je třeba postupovat pomalu a postupně, aby se jednalo o směs, která nebude mít hrudky a která bude postupně houstnout. Hmota by měla být dobře rozmíchaná a jako finální fáze se do ní přidá zmíněn rum nebo koňak, který zajímavě doplní a propojí veškeré chutě.

Dejte dortu tvar

Nyní přichází na řadu fáze, kdy dáte dorvu výsledný tvar. Ideální je samozřejmě ten kulatý, kdy je třeba použít klasickou dortovou formu, která je na tento dezert nejlepší. Ideální je ta, která má vyšší okraje. Samozřejmě je třeba formu nejprve vymazat,  to buď máslem, nebo může pomoci také olej. Dále se okraje posypou moukou, čímž se eliminuje možné připékání.

Nyní je na místě veškeré těsto do samotné formy nalít. S formou lehce zahýbejte, aby se bez problémů dostalo až k okrajům a bylo zároveň všude stejně vysoké, což pochopitelně zajistí konkrétní rovnoměrnost při pečení.

Přidejte jahody

Poslední ingredience, která ještě nebyla použita, jsou jahody. Ty je vhodné očistit a omýt a následně se naskládají do těsta. Možné je vyskládat je nejenom na vrch, ale je mnohem lepší je do těsta také částečně zastrčit, díky čemuž se stanou i součástí korpusu.

Pečte asi 60 minut

Jakmile je těsto i s jahodami připraveno, je ten pravý čas ho vložit do trouby. Ta by měla být vyhřátá na 170 stupňů Celsia, což je optimální výše teploty. Co je vhodné, to je při pečení dort pravidelně kontrolovat, aby nedošlo k případnému spálení. Optimální doba, po kterou by se měl péci, je zhruba 55 – 65 minut, podle potřeby a podle typu konkrétní trouby.

Nechte vychladnout a připravte polevu

Po vyjmutí z trouby nechte ještě páre minut ve formě. Poté ort z formy vyjměte a nechte ho postupně chladnout při pokojové teplotě. Mezi tím je na místě připravit si polevu. A to z čokolády, která se nechá rozpustit klasickým způsobem. Pro eliminaci spálení je vhodné využít vodní lázeň a do ní vložit hrnec s čokoládou, která bude nalámaná na menší kousky. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, přichází ta pravá chvíle k tomu, aby byla nalitá na samotný dort, a to jako jeho horní vrstva polevy.

Nechte ztuhnout a podávejte

Nyní je třeba ještě nějakou dobu počkat, než dort a čokoláda ztuhnou. Nejprve je třeba nechat obojí chladnout při pokojové teplotě. Potom je vhodné vložit ho do lednice. Jakmile je dobře vychlazený, přichází ta pravá chvíle na servírování. Stačí nakrájet na trojúhelníky. Dort je možné v případě zájmu dozdobit také trochou šlehačky a následně servírovat.