Určitě se zde najde množství milovníků dobrých zákusků, kteří sladké makové pochoutce nikdy neřeknou ne. Tento zajímavý vrstvený makový řez si připravíte velmi jednoduše a potřebovat budete jen pár základních surovin, které máte běžně doma. Šťavnatý řez budete jíst už očima a je vynikající ještě teplý, ale i za studena. Potěšte touto dobrotou svou rodinu, blízké nebo návštěvu a dopřejte si ho ještě dnes.
Křehké těsto, které si nepotřebuje projít procesem kynutí, máte hotové velmi rychle a navíc se s ním velmi dobře pracuje. Stačí naplnit mákem a navrstvit a skvělá vláčná a voňavá pochoutka je na světě. Tento recept bude nyní ve Vaší kuchyni bodovat, proto si ho pečlivě uložte.
Co budete potřebovat?
- 200 g másla
- 170 g cukru
- 350 g hladké mouky
- 250 g máku
- 0,5 sklenice mléka
- špetku soli
- 1 vejce
Jak na to?
Jako první si připravíme mák, který tvoří chutnou náplň našeho zákusku. Na rozehřátou pánev si vysypeme veškerý mák a na mírném plameni ho za stálého míchání trošku „opékáme“, dokud nezačne lahodně vonět. Následně ho odstavíme ze sporáku a vysypeme do mísy. K máku pak přidáme 150 g cukru a důkladně promícháme.
Dále přejdeme k přípravě těsta. Vezmeme 50 g másla, které rozpustíme a přidáme k němu špetku soli a zbývajících 20 g cukru. Všechny ingredience dobře promícháme, aby se v másle rozpustily. Pak přidáme mléko a vejce, které pořádně rozšleháme a vše znovu dobře promícháme.
Připravíme si mouku, ke které přidáme směs z másla, mléka a vajec a začneme mísit těsto. S těstem by se mělo docela dobře pracovat a nemělo by se lepit na ruce. Když má těsto správnou konzistenci a je dobře uhnětené, pomocí válečku ho vyválíme na plát, který by měl být tenoučký. Snažte se nepřesáhnout tloušťku 0,3 cm.
Následně si rozpustíme zbylých 150 g másla, kterým natřeme celou plochu rozváleného těsta. Po natření máslem celou plochu posypeme mákem. Okraje těsta pak přendáme z obou stran směrem ke středu tak, abychom „uzavřeli“ makovou vrstvu. Znovu natřeme těsto máslem a posypeme mákem.
Naplněné těsto pak přeložíme na polovinu, čímž vytvoříme dlouhý a úzký pás. Pokud je to možné, znovu těsto potřeme máslem a posypeme mákem a naposled ho přeložíme na polovinu, ale tentokrát příčně, abychom zmenšili délku celého zákusku.
Skládání je obměnitelné a závisí na velikosti Vašeho plechu na pečení, nebo od tvaru rozváleného těsta na začátku. Na závěr potřeme těsto máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 až 200 stupňů. Makový zákusek se nepeče dlouho, stačí přibližně 20 až 30 minut, podle druhu trouby.
Po upečení nakrájíme na jednotlivé kousky a podáváme. Můžeme posypat i práškovým cukrem.
Přejeme Vám dobrou chuť!