Výborná sekaná se zeleninou nadchne každého: Nikdy si nemyslela, že když se smíchají tyto dvě ingredience, vznikne dokonalá pochoutka – tento recept musíte vyzkoušet

Mleté maso je hlavní přísadou řady výborných pokrmů a uplatňuje se snad ve všech typech kuchyní. V zahraniční kuchyni se přidává do těstovinových omáček, peče se, obaluje se a smaží se, zkrátka, je možné z něj vytvořit velké množství různorodých jídel, které můžete neomezeně střídat či kombinovat, a přitom si zajistit dostatečný přísun tělu prospěšných bílkovin. Jednou z variant úpravy mletého masa je pečení zformovaných šišek, válečku nebo kuliček z originálních směsí, které v sobě snoubí příjemnou chuť a efektní vzhled. Jsou velmi oblíbené zejména u dětí díky měkkému vnitřku v opečené krustě. Přidáte-li do nich také zeleninu, máte, co se týče zdravé stravy, napůl vyhráno.

Jak připravit výborné masové kuličky nebo sekanou se zeleninou

Tento recept je velmi jednoduchý a výsledek sklízí vždy jenom úspěch. Překvapí vás zejména vyvážená chuť a konzistence, kterou si zamilujete a budete připravovat tak často, jak to jen půjde. Na přípravu masové směsi budete potřebovat:

  • 1 balíček mražené zeleninové směsi (ideálně drobě nakrájené mrkve, hrášku a kukuřice, ale můžete vybrat také jiný vámi oblíbený druh)
  • 0,5 kg mletého masa
  • 2 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česnek (preferujete-li výraznou chuť česneku, lze samozřejmě přidat více)
  • sůl a pepř dle chuti
  • cibule dle chuti
  • další bylinky a koření – pažitka, jarní cibulka, petrželka, oregano, bazalka apod.

Postup přípravy a pečení

Všechny suroviny si před zamícháním připravíme – zmraženou zeleninovou směs je nutné spařit, aby povolilo zmražení. Mleté maso nejdříve samostatně umícháme s utřeným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a kořením, rozšlehanými vejci a strouhankou. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme změklou zeleninu. Směs je možné zpracovat do formy kuliček nebo šišek sekané. Kuličky se po vyformování smaží ponořením do oleje (dokud nevyplavou), šišky se pečou v troubě nejdříve přikryté alobalem a poté při snížené teplotě odkryté. Důležité je, aby v takovém případě byla sekaná ponořená ve vodě asi do výše svou centimetrů a pravidelně polévána.

Čtěte také: Jste kreativní a rádi zkoušíte něco nového? Pak zkuste přenést Vaše staré fotografie na kus dřeva! Je to zkrátka fascinující dekorace!

Co vybrat jako přílohu

Ideální přílohou tohoto masového pokrmu jsou brambory nebo pečivo. Hodí se k němu například také domácí hranolky a zeleninové saláty či obloha.