David Hampl
14 června, 2020

Mleté maso je hlavní přísadou řady výborných pokrmů a uplatňuje se snad ve všech typech kuchyní. V zahraniční kuchyni se přidává do těstovinových omáček, peče se, obaluje se a smaží se, zkrátka, je možné z něj vytvořit velké množství různorodých jídel, které můžete neomezeně střídat či kombinovat, a přitom si zajistit dostatečný přísun tělu prospěšných bílkovin. Jednou z variant úpravy mletého masa je pečení zformovaných šišek, válečku nebo kuliček z originálních směsí, které v sobě snoubí příjemnou chuť a efektní vzhled. Jsou velmi oblíbené zejména u dětí díky měkkému vnitřku v opečené krustě. Přidáte-li do nich také zeleninu, máte, co se týče zdravé stravy, napůl vyhráno.

Jak připravit výborné masové kuličky nebo sekanou se zeleninou

Tento recept je velmi jednoduchý a výsledek sklízí vždy jenom úspěch. Překvapí vás zejména vyvážená chuť a konzistence, kterou si zamilujete a budete připravovat tak často, jak to jen půjde. Na přípravu masové směsi budete potřebovat:

  • 1 balíček mražené zeleninové směsi (ideálně drobě nakrájené mrkve, hrášku a kukuřice, ale můžete vybrat také jiný vámi oblíbený druh)
  • 0,5 kg mletého masa
  • 2 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česnek (preferujete-li výraznou chuť česneku, lze samozřejmě přidat více)
  • sůl a pepř dle chuti
  • cibule dle chuti
  • další bylinky a koření – pažitka, jarní cibulka, petrželka, oregano, bazalka apod.

Postup přípravy a pečení

Všechny suroviny si před zamícháním připravíme – zmraženou zeleninovou směs je nutné spařit, aby povolilo zmražení. Mleté maso nejdříve samostatně umícháme s utřeným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a kořením, rozšlehanými vejci a strouhankou. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme změklou zeleninu. Směs je možné zpracovat do formy kuliček nebo šišek sekané. Kuličky se po vyformování smaží ponořením do oleje (dokud nevyplavou), šišky se pečou v troubě nejdříve přikryté alobalem a poté při snížené teplotě odkryté. Důležité je, aby v takovém případě byla sekaná ponořená ve vodě asi do výše svou centimetrů a pravidelně polévána.

Co vybrat jako přílohu

Ideální přílohou tohoto masového pokrmu jsou brambory nebo pečivo. Hodí se k němu například také domácí hranolky a zeleninové saláty či obloha.

Sdílejte článek