Vyrobte si svůj vlastní chutný sýr v pohodlí Vašeho domova. Je to vskutku jednoduché!

Pokud milujete sýr, jste na správném místě – dnes Vám ukážeme, jak si vyrobit vlastní domácí sýr. Nejlepší je, že proces je snadný a může Vám poskytnout stálé množství sýra.

Tento recept je výjimečný tím, že sýru můžete dát jakoukoli specifickou chuť, kterou chcete. Než začnete, budete potřebovat mléko. Získejte nějaké pasterizované mléko a promíchejte ho kyselým médiem, jako je citrónová šťáva, tvaroh nebo bakterie. Kyselé prostředí přemění mléko na kyselinu mléčnou, což je přínosné pro Vaše zdraví.

Co budete potřebovat?

  • 1 l pasterizovaného mléka
  • 45 ml čerstvé citronóvé šťávy
  • špetku soli
  • pepř, oregano, sůl (nebo jiné koření, které se Vám chutná)
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 2 PL smetany

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

  1. Nalijte mléko do nádoby z nerezavějící oceli a přiveďte k varu, poté ho sejměte z ohně, zakryjte nádobu a nechte ho vychladnout po dobu 20 minut.
  2. Nyní přidejte citrónovou šťávu, smetanu a jogurt a nechte takto odstát 10 minut, poté směs při střední teplotě trochu povařte, respektive dokud mléko nezačne řezat – všimnete si toho tak, že uvidíte hrudky krému oddělující se od tekuté syrovátky.
  3. V tomto okamžiku přidejte koření dle Vaší chuti a dobře promíchejte, potom sejměte přebytečnou tekutinu lžící a slijte směs přes cedník a gázu.
  4. Přidejte další příchutě, pokud chcete.
  5. Jakmile skončíte s ceděním, měli byste získat pěknou pastu, kterou můžete vytvarovat rukama. Stačí tedy už jen vyrobit tvar, který chcete, a pak dát sýr do plastové nádoby a do ledničky.
  6. Nechte ho tak den odležet a pak si v klidu vychutnejte Váš vlastní domácí sýr!

Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!

Čtěte také: Vynikající salkový krém s banány.