David Hampl
15 května, 2019

Dorty, koláče a další typy dezertů jsou slabostí mnoha z nás. Odpolední káva chutná s dezertem mnohem lépe než bez něj. Dnes vám přinášíme recept na velmi chutný francouzský dezert, kterému se říká blancmange. Jde o studený nepečený dezert, který je vlastně jakousi francouzskou variantou slavné italské panna cotty. Recept na tento dezert s největší pravděpodobností ale není čistě francouzský, podle historiků pochází z arabské kultury. Jisté je však to, že blancmange byl oblíbeným dezertem francouzské šlechty už v sedmnáctém a osmnáctém století. Proč si ho tedy nevyrobit také?  Studené neboli nepečené dezerty jsou navíc v létě velmi oblíbené a věřte, že každý, kdo váš blancmange ochutná, bude hned chtít recept.

Co budete na blancmange potřebovat?

Na přípravu tohoto chutného nepečeného dezertu budete potřebovat 700 gramů nízkotučného tvarohu, 250 gramů zakysané smetany, 200 mililitrů mléka, 200 gramů cukru, nejlépe moučkového, 100 gramů hroznového vína, jeden pomeranč, 30 gramů želatiny, 50 gramů nastrouhané hořké čokolády a jednu polévkovou lžíci kokosových lupínků.

Jak si blancmange vyrobit?

Začneme tím, že teplým mlékem zalijeme připravenou želatinu a necháme takto působit přibližně jednu hodinu. Po uplynutí požadovaného času smícháme nízkotučný tvaroh s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Vše mícháme do té doby, než je směs naprosto hladká. V případě potřeby je vhodné použít ruční šlehač. Dalším krokem je příprava ovoce. Pomeranč oloupeme a jednotlivé měsíčky nakrájíme na malé kousky. Na malé kousky nakrájíme také hroznové víno, z tohoto důvodu je vhodné, pokud na přípravu použijeme hroznové víno bez semen.

Dalším krokem je zahřátí připravené nabobtnané želatiny ve vodní lázni. Želatinu zahříváme tak dlouho, až se úplně rozpustí, ale zároveň si musíme dát pozor, abychom ji nepřivedli k varu. Poté všechny ingredience, tedy rozpuštěnou želatinu, tvaroh s cukrem a smetanou smícháme i s ovocem dohromady.

Výsledný tvar je na vás

Následně si již jen připravíme formu, ve které chceme blancmange připravit. Nejvhodnější jsou formy vyrobené ze silikonu, například ve tvaru bábovky, ale možný je i jakýkoli jiný tvar. Posledním krokem je tuto formu směsí tvarohu se želatinou a ovocem naplnit. Formu i s dezertem uložte na několik hodin, přibližně čtyři až pět, do ledničky. Po uplynutí požadovaného času dezert z formy opatrně vyjměte a už jen posypte kokosovými plátky a nastrouhanou čokoládou. Váš blancmange je hotov a připraven k ochutnání.

Varianty

Kromě pomeranče a hroznového vína můžete samozřejmě použít i jiné ovoce, například mandarinky či jahody. Pozor si ale dejte v případě exotického ovoce typu kiwi a ananas, neboť bylo prokázáno, že tyto plody neutralizují vlastnosti želatiny, což způsobí následné problémy se ztuhnutím dezertu.

Sdílejte článek