Co si budeme povídat, polentové a citrusové koláče jsou dnes v kavárnách po celé zemi. Zkoušeli jste si je však někdy připravit sami doma? Není těžké pochopit, proč se použití polenty tak rozmohlo. Pomocí ní dokážete jednoduše vytvořit zdravé a husté těsto. Červené pomeranče pak dodají dezertu šmrnc, který potřebuje, aby okouzlil každou návštěvu!
Pomerančovo-polentové muffiny
Vejce lze těžko nahradit v koláčích, ale lněná semínka odvádějí slušnou práci. Pojďme si proto dnes vytvořit vskutku zdravý dezert, který potěší každého milovníka sladkého!
Co budete potřebovat?
- ½ ČL jablečného octa
- 120 ml mandlového mléka plus 3 PL navíc
- 1 PL lněných semínek
- 3 červené pomeranče
- 100 g hladké mouky
- 100 g polenty
- 140 g cukru
- 1 ČL prášku na pečení
- ½ PL sody bikarbony
- špetku soli
- 50 ml řepkového oleje
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
- Připravte si kalíšky na muffiny.
- V hrnečku si smíchejte ocet a 120 ml mandlového mléka.
- Vložte lněná semínka do malé misky, přidejte 3 PL mandlového mléka a promíchejte.
- Vymačkejte si dva pomeranče do misky. Přidejte mouku, polentu, 100 g cukru, prášek do pečiva, prášek na pečení, sodu a sůl, a důkladně promíchejte.
- Poté přidejte řepkový olej a znovu promíchejte, přidejte lněná semínka a octové mléko.
- Do každého muffinového kalíšku umístěte 1-2 PL připraveného těsta.
- Oloupejte si dva červené pomeranče a pomocí svého nejostřejšího nože odřízněte 10 tenkých plátků. Poté položte jeden plátek na vrchol každého muffinu.
- Pečte cca po dobu 20 minut.
- Mezitím si připravte sirup. Odšťavněte si zbývající pomeranč v malé pánvi (měli byste dostat asi 60-80ml), přidejte zbývajících 40 g cukru a přiveďte k varu. Vařte po dobu 2 minut.
- Jakmile muffiny dopečete, polijte je připraveným sirupem.
- Před podáváním je nechte vychladnout.
Dobrou chuť přejeme!