Vzala jsem mleté maso, přidala tyto ingredience a dala to do trouby. Mňam, ten výsledek je vynikající

Když se řekne špagety, většina lidí si představí klasické boloňské špagety s mletým masem. Napadlo vás někdy, že totéž se dále ale udělat opačně?  Ne? Dnes vám proto přinášíme originální recept na masovou kouli z mletého masa plněnou směsí špaget a rajčaty. Můžete ji vyzkoušet například k večeři s přáteli, lahodný pokrm zcela určitě všem zachutná a všichni po vás budou chtít recept.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu masové směsi si připravte přibližně jeden kilogram mletého masa, nejlépe hovězího, jednu větší nakrájenou cibuli, jednu polévkovou lžíci nasekaného česneku, dvě vejce, jednu polévkovou lžíci vody, jednu čajovou lžičku petrželky, jednu čajovou lžičku soli, sto gramů nastrouhaného sýra pecorino, sto gramů strouhanky, trochu worcestrové omáčky a minerální vody, parmazán. Na náplň si připravte jedno balení špaget, čtyři polévkové lžíce ořechového oleje, jednu polévkovou lžíci nasekaného česneku, jednu plechovku rajčatového protlaku, jednu čajovou lžičku soli a dále a pepř a další bylinky, majoránku, oregano a bazalku na dochucení.

Jak na to?

Nejprve dáme vařit přibližně jeden litr vody na špagety. Než se voda začne vařit, přidáme sůl a následně vložíme špagety a za občasného míchání vaříme po dobu uvedenou na obalu, většinou přibližně osm až deset minut. Po uplynutí požadované doby uvařené špagety scedíme.

Čtěte také: Tento koláč je snem každé domácnosti! Jednoduchý, chutný a lahodný tvarohový koláč připravíte už za pár minut!

V mezidobě, tedy když se špagety vaří, si připravíme pánev a nalijeme na ní olej a následně přidáme všechny ingredience na přípravu omáčky, tedy česnek, rajčatový protlak a koření. Zlehka povaříme. Když je omáčka hotová, část, přibližně jeden a půl naběračky, nalijeme na špagety. Zbytek omáčky si ponecháme na polití výsledné masové koule.

Dále si připravíme mleté maso. Maso vložíme do větší misky a přidáme nadrobno nasekanou cibuli a česnek, strouhanku, vejce a další ingredience. Následně vše důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se koření do masa pořádně zapracovalo a aby se vše dobře propojilo. Dalším krokem je odebrání asi třetiny masové směsi a její vložení do připravené misky. Zbylou část směsi vložte do pečící mísy, kterou jste předtím vystlali dostatečně velkým kusem alobalu, a za pomoci rukou z mletého masa vytvořte tvar, který má miska. Do takto připravené spodní části masové koule následně přendejte špagety s částí rajčatové omáčky a překryjte zbylou částí masa. Pak prsty pořádně dotvarujte tak, aby vznikla pevná koule.

Jak péct?

Následně kouli v alobalu uzavřete i svrchu tak, abyste ponechali malý otvor, a vložte do trouby předehřáté na sto osmdesát stupňů a pečte po dobu jedné hodiny. Poté pečící mísu z trouby vyjměte, patrně vylijte přebytečnou šťávu, která z masa vytekla, a vyklopte kouli na velký talíř či tác. Následně už jen přelijte zbytkem rajčatové omáčky a posypte parmazánem. 

https://youtu.be/5dbwP2bNfQs