David Hampl
23 října, 2019

Není to ještě tak dlouho, co byla vejce poměrně zatracována, protože se myslelo, že jejich konzumace není zdravá a že jsou jedním z hlavních důvodů, proč mnohé lidi trápí vysoký cholesterol. Dnes už se naštěstí ví, že tomu tak není, a vejce se tak vrátila na naše stoly a konzumujeme na mnoho způsobů. Oblíbená jsou vejce naměkko, natvrdo, nahniličku, benediktýnská, skotská, míchaná, volská oka i omeleta. Dnes se ale zaměříme na jednu specifickou část vejce, která byla až dosud poměrně přehlížena, na vaječnou skořápku. Nejnovější vědecké studie totiž doporučují, že bychom měli konzumovat i skořápky.

Proč konzumovat vaječné skořápky?

Pro většinu z nás skořápka představuje pouze jakousi ochranu, která chrání vnitřní obsah vajíčka, a tak skořápky vyhazujeme. Při nejlepším možná někteří z vás skořápky využívají při zahrádkaření a přidáváte je do půdy či na kompost. To je ale škoda, protože skořápka je velmi zdravá a plná zdraví prospěšných látek, především nejrůznějších minerálů. Největší podíl na složení skořápky má uhličitan vápenatý. Kromě něj však vaječná skořápka obsahuje ještě dalších dvacet sedm prvků, například fosfor, fluor, křemík, zinek, hořčík, železo, selen či měď. Ukazuje se tak, že pravidelná konzumace vaječných skořápek má pozitivní vliv například na naše kosti a svaly, imunitní systém či trávicí soustavu. Ženy jistě ocení to, že skořápky přispívají k regeneraci kůže a zlepšují kvalitu vlasů a nehtů. V neposlední řadě konzumace vaječných skořápek snižuje hladinu cholesterolu.

Jak vaječné skořápky konzumovat?

Teď vás zcela jistě zajímá, jak tedy skořápky do našeho jídelníčku začlenit. Jednoduše, ve formě prášku, který můžete přidávat do ostatních pokrmů či ho konzumovat i samostatně. Doporučená denní dávka by měla být asi půl čajové lžičky prášku z vaječných skořápek denně.

Jak si prášek vyrobit?

Prvním krokem je důkladné omytí skořápek tak, abychom z jejich vnější i vnitřní části odstranili veškeré zbytky nečistot. Dále si dejte vařit do hrnce vodu a až se voda začne vařit, skořápky do ní vložte a vařte je v horké vodě přibližně deset minut. To ze skořápek odstraní všechny případné bakterie. V mezidobě zapněte troubu a předehřejte ji na teplotu devadesáti pěti stupňů. Poté, co skořápky vyjmete z horké vody, tak je zlehka osušte a vložte na plech a i s ním je přendejte do předehřáté trouby, kde je ponechte po dobu patnácti minut. Po uplynutí této doby skořápky z trouby vyjměte, nechte vychladnout a poté rozdrťte za pomoci mixéru či mlýnku na jemný prášek.

Sdílejte článek