David Hampl
14 dubna, 2020

Recepty z jednoho hrnce jsou hitem současných kuchyní. Nejenže jsou snadné, ale také rychlé a hlavně úžasně lahodné. Recept na jednu z takových laskomin vám přinášíme v dnešním článku. Je to ten typ jídla, který vás zachrání při nedostatku nápadů či surovin pro tvorbu rychlého oběda či večeře. Hotový je do hodiny a suroviny na jeho výrobu nejspíš máte stále doma v lednici.

Představte si zlatavý zapečený sýr, který po rozkrojení odhalí šťavnaté masové kuličky a měkoučké brambory ve smetanové omáčce s rajčaty. Tak to je přesně to, co vás čeká poté, co pekáček vytáhnete z trouby. Nebudeme vás napínat a prozradíme vám, jak si tuhle baštu doma připravit.

Budete potřebovat:

  • 5 – 6 brambor
  • 250 g cherry rajčátek (případně lze nahradit či doplnit cibulí a/nebo houbami)
  • koření na brambory a sůl podle chuti

Na masové kuličky:

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • ½ brambory
  • sůl a pepř podle chuti

Na omáčku:

  • 100 g tvrdého sýra
  • 150 – 200 g zakysané smetany
  • 50 ml mléka nebo sladké smetany
  • ½ hrnku sekané petrželky nebo pažitky
  • 3 stroužky česneku

Postupujeme následujícím způsobem:

Než začneme s přípravou, necháme si rozehřát troubu na 180 stupňů Celsia a sádlem či olejem si vymažeme zapékací nádobu, případně prolisujeme česnek, cibuli nakrájíme na drobno a cherry rajčátka překrájíme na poloviny.

Brambory důkladně očistíme a nakrájíme je na tenká kolečka. Jsou-li rané, můžeme je použít i se slupkou. Takto nakrájené brambory naskládáme rovnoměrně po celém dně zapékací mísy. Více vrstev nad sebou je v pořádku.

Do mísy dáme mleté maso, prolisujeme stroužek česneku a vsypeme na drobno nakrájenou cibulku. Ochutíme solí a pepřem a prohněteme na jednolité těsto, které poté tvarujeme do kuliček o průměru zhruba dva až tři centimetry. V zapékací nádobě pak na vrstvu brambor vyskládáme střídavě vždy jednu řadu rajčátek a jednu řadu masových kuliček, až jimi pokryjete celý povrch bramborové vrstvy.

Nakonec připravíme omáčku tak, že v misce smícháme strouhaný sýr, zakysanou smetanu, mléko, sekané bylinky a drcený česnek a touto směsí důkladně pokryjeme celý povrch rajčat a masových kuliček. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme celkem zhruba 60 minut, z čehož 45 minut zakryté alobalem nebo pokličkou a zbylou dobu odkrytý, aby povrch krásně zezlátl. Přejeme vám dobrou chuť a do komentářů nám napište, jak vám chutnalo.

Sdílejte článek