Za méně než hodinu si můžete doma připravit tu nejlepší mozzarellu, jakou jste kdy jedli!

Pokud jste si otevřeli tento recept a čtete tuto větu, znamená to jediné. Prostě milujete sýr a dokázali byste ho jíst každých 5 minut v různých dávkách, dokud by Vám nebylo špatně. No a možná to tak není, ale i tak Vás zajímá, jak se dá skvělý sýr udělat doma.

V následujícím receptu Vám ukážeme, jak jednoduše se dá udělat chutný a čerstvý sýr u Vás doma za méně než hodinu práce. Samozřejmě, není to 5 minutový recept, ale sýr se prostě za tak krátkou dobu udělat nedá. Můžeme začít? Myslíme si, že určitě ano.

Vše co budete na výrobu domácího sýra potřebovat je polovina čajové lžičky kyseliny citrónové, rostlinné syřidlo, přibližně 4 litry plnotučného mléka a jednu čajovou lžičku soli.

Čtěte také: Trápí Vás nepříjemné strie a k jejich odstranění jste již vyzkoušeli opravdu všechno? Pomůže Vám tato jedna věc!

the kitchn[hana-code-insert name=’google‘ /]Kyselinu citrónovou rozpustíte v jedné čtvrtině sklenice s vodou a ve druhém poháru si ve stejném množství vody rozpustíte rostlinné syřidlo. Dále nalijte mléko do hrnce a v mírně zahřátém mléce promícháte směs z kyseliny citrónové. Mléko pomalu míchejte přibližně při teplotě 30°C. Vůbec se nelekejte, když se Vám začne mléko srážet.

the kitchnDalším krokem bude přidání rostlinného syřidla. Když mléko dosáhne teploty 40°C, hrnec přikryjte a nechte ho odpočívat po dobu 5 minut. Zatímco čekáte, můžete si připravit další hrnec s vodou, kterou přivedete k teplotě kolem 90°C. Všechny teploty kromě vody, můžete změřit běžným teploměrem. V hrnci už můžete vidět, jak se syrovátka začala oddělovat. Pokud mají však stále nažloutlou barvu, nechte je ještě chvíli stát.

the kitchnPokud již bude mít sýr mléčnou barvu, můžete jej scedit například pomocí sítka.

the kitchn[hana-code-insert name=’google‘ /]Scezený sýr v sítku se umístí do druhého hrnce s vodou, která by měla mít teplotu kolem 60°C, kde ho necháte dpočívat po dobu alespoň pěti minut.

the kitchnPo pěti minutách sýr překlopíme na dřevěnou destičku. Dávejte si však pozor, stále bude horký. Když trošku vychladne, mírně ho osolte a promíchejte. Bude to vypadat jako hnětení těsta, sýr se však stáhne a vznikne z něj lesklá hromádka, jako na obrázku. Sýr můžete následně vytvarovat do kuliček, jak se prodává v obchodě, nebo si ho necháte takto v celku. A je to. Nevypadá úžasně? No a to ještě ani nevíte, jak úžasně chutná!

the kitchn

the kitchn

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

the kitchn

Dobrou chuť!