Polévky milujeme od dětství a mnoho z nás si bez nich oběd neumí vůbec představit. Pokud je polévka vydatná, často nám na oběd dokonce stačí a hlavní jídlo ani nepotřebujeme. To platí zejména o hustých, krémových polévkách, které dovedou opravdu zasytit. Uvítáme je také například při návratu domů v mrazivých dnech, kdy nás zahřejí a dodají nám energii.
Pokud jde o suroviny, které se dají k přípravě krémových polévek využít, je jich celá řada, například:
- hovězí maso
- různé druhy zeleniny (květák, pórek, brokolice, brambory, cuketa a mnoho dalších)
- luštěniny (například fazole, hrách nebo cizrna)
- houby, a
- ryby.
Velkou výhodou těchto polévek je to, že suroviny můžete samozřejmě i kombinovat a vzhledem k jejich výsledné konzistenci jsou pro vybíravé strávníky zejména z řad dětí akceptovatelné i ingredience, které jinak odmítají.
Abyste se stali skutečnými přeborníky ve vaření těchto polévek, máme pro vás čtyři tipy.
1. Dodržování receptu
Na první pohled vypadá tato rada poměrně jasně, ale u polévek se kuchařky často uchýlí k tomu, že použijí, jak se říká, „co dům dal“, a i když mají k dispozici recept, předepsané množství jen odhadují. Výsledek může být samozřejmě dobrý, pokud ale například čekáte návštěvu, kterou chcete pohostit a nechcete riskovat neúspěch, doporučujeme vám předepsané gramáže jednotlivých surovin dodržet. Jejich uvedení má totiž svůj smysl, suroviny jsou vybírány tak, aby spolu ladily, a zároveň je pro výslednou chuť i konzistenci důležité i to, v jakém vzájemném poměru je na začátku použijete. Určitě je dobré pořídit si kuchyňskou váhu, nejlépe digitální, která je schopna přesně odvážit i malé množství, které budete potřebovat.
2. Mixér
Změklé, uvařené suroviny můžete samozřejmě rozmělnit i jiný způsobem než mixováním, ale musíte počítat s tím, že polévka nebude hladká a budou v ní malé kousky. Pokud chcete docílit opravdu hladké, krémové konzistence vaší polévky, použití mixéru se nevyhnete. Záleží na vás, jestli dáte přednost kuchyňskému robotu nebo si pořídíte například tyčový mixér, který se dá po použití obvykle rozložit na dva díly, z nichž ten spodní, s noži, pouze opláchnete a je hotovo. Navíc zabere při skladování jen málo místo, což je jeho velká výhoda.
3. Kvalitní suroviny
Skutečnost, že ingredience se v krémových polévkách mixují, by mohla svádět k tomu, že se v nich takzvaně „ztratí“ i méně kvalitní kusy například zeleniny. Opak je pravdou, protože jen z čerstvých surovin můžete připravit chuťově výbornou polévku. Hostům byste přece nechtěli naservírovat polévku s podivnou chutí nebo vůní.
4. Ostrá a do ruky pohodlná škrabka
Pro přípravu krémových polévek se obvykle potřebuje velké množství syrové zeleniny, kterou je třeba očistit. Pokud jste zvyklí na nůž, můžete jej samozřejmě používat i nadále, ale zkuste si vzít na pomoc některou ze škrabek, které jsou dnes k dostání v různých typech. Když si vyberete takovou, která se vám bude dobře držet a bude ostrá, uvidíte, jak vám usnadní práci a ušetří čas.