Zapečený chléb, který je jednoduchý a bude ho milovat každý, kdo ho ochutná

Pokud doma pořádáte jakoukoliv akci nebo oslavu, jistě přemýšlíte nad tím, čím pohostíte příchozí. Možností je celá řada ale málokdo chce dnes zůstávat u klasiky v podobě jednohubek, nebo u klasiky v podobě chlebíčků. Vhodné je inovovat. A zde se doslova nabízí možnost zkusit novinku, kterou je zapečený chléb. Dokonale chutná a na přípravu je opravdu maximálně jednoduchý. Recept si rozhodně zamiluje každý, kdo ho ochutná.

Jednoduché a jenom z několika věcí

Jsou recepty, které vyžadují nejenom velké množství surovin, ale i mnoho času na přípravu. A to tento zapečený chléb naštěstí není. Je tomu přesně naopak. Na jeho přípravu stačí jenom pár surovin. A to navíc ještě takových, které bez problémů najdete i u sebe doma. Také nezapomínejte na to, že je velmi chutný. Zamiluje si ho každá rodina, stejně jako si ho zamiluje i jakákoliv návštěva, kterou budete chtít touto vaší zajímavou novinkou pohostit. Uvidíte, že vás budou doslova prosit o recept.

Co bude potřeba?

Jak jsme zmínili, seznam ingrediencí je jednoduchý a není problémem vše najít doma. A pokud to doma mít nebudete, je možné vše snadno nakoupit doslova kdekoliv. Dané množství je optimální pro dosažení dokonalé chuti. Bez čeho se tedy při přípravě zapečeného chleba rozhodně nemůžete obejít? Jsou to tyto ingredience:

Čtěte také: Z tradičního receptu na palačinky udělala netradiční. Už nikdy nebudete palačinky připravovat obvyklým způsobem

  • 1 celý chléb
  • 150 gramů strouhaného sýra
  • 1 hrst nasekané petržele
  • ½ kostky másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Špetka soli a pepře na dochucení

Je vidět, že základní suroviny nejsou nijak výrazně zvláštní. Z tohoto přehledu budete moci vycházet, jestliže si budete chtít svůj zapečený chléb jakkoliv inovovat. Někdo si bude moci přidat více česneku, jiný využije také chilli papričku, další zase zkusí přidat bylinky. Fantazii se meze nekladou. Tento recept tak může být brán jako recept hlavní a tedy základní.

Základem je prvotní příprava

Zapečený chléb není nijak složitý. Jakmile máte pohromadě všechny potřebné ingredience, je možné se již naplno pustit do práce. Tedy do samotné přípravy. Doporučujeme myslet dopředu, a tak si zhruba 30 minut před startem vyndat máslo, aby bylo měkké. Také je třeba začít s rozehřátím trouby, kde se na pečicí papír potřený olivovým olejem poskládá česnek a nechá se lehce zapéct. Díky tomu získá velmi zajímavou chuť, která nebude tolik pálivá a štiplavá, ale bude velmi povedená.

Nyní už samotné chleby

Jakmile jsou přípravní práce za vámi, již se můžeme pustit do přípravy zapečeného chleba. Základem tedy bude opečený česnek, který použijeme až když bude studený. Měl by být díky pečení i měkký. Ten následně smícháme jak se sýrem, tak i se změklým máslem a samozřejmě také s petrželkou. Jak bylo zmíněno výše, v případě potřeby je možné použít i další ingredience, a to přesně podle chuti každého, kdo si recept na zapečený chleba vyhledal.

Směs naneste na chleba a vložte do trouby

Jakmile je daná směs hotová, je na místě nakrájet si chleba na klasické krajíce. Nyní směs na krajíce nanášejte, a to v tenčí vrstvě. Důležitá je při tomto postupu jak rovnoměrnost, tak i to, aby daná směs sahala až k okrajům. Použijte tolik chlebů, na kolik vám daná směs dá. Jakmile máte, můžete si znovu zapnout ještě teplou troubu. Tentokrát bude cílem poměrně vysoká teplota, a to 240 stupňů Celsia.

Jakmile je trouba rozehřátá, již do ní můžete vložit chleby s namazanou vrstvou směsi. Ideální je vložit je na pekáč pokrytý pečícím papírem. A to do středu trouby. Doba pečení je vzhledem k teplotě velmi rychlá. plně postačí časové rozmezí 3 – 5 minut, podle toho, jak bude zapečený chléb na plechu vypadat.

Můžete podávat

I po takto krátkém pečením docílíte zajímavé konzistence. Ze spod bude chleba lehce křupavý, zatímco ve své horní části dojde k tomu, že se zajímavě rozpustí celá směs a máslo se tak vsákne do pečiva. Po upečení doporučujeme nechat zchladnout alespoň na pokojovou teplotu. Pokud se jedná o běžné jídlo pro vaši rodinu, může každý dostat celý krajíc. Pokud jde o občerstvení pro hosty, je na místě nakrájet váš výtvor na malé kousky. Zkuste a uvidíte, jak zabodujete.