David Hampl
3 června, 2019

Každá hospodyňka ví, že v létě není na odpočinek vůbec čas. Od června až do října ji čeká spousta práce – nejen na zahradě, ale také doma při zpracovávání surovin. Každá kuchyně se promění v konzervárnu, ve které se připravují dary přírody pro pozdější použití. Například abychom si chutné ovoce mohli dopřát také v zimě. Jednou z nejrozsáhlejších využití je použití ovoce do marmelád a džemů. Jedním z nejoblíbenějších je zcela určitě jahodový džem.

Zajímavý způsob, jak připravit džem s celými jahodami

Pokud toužíte po tom, připravit si džem, ve kterém budou celé jahody, vězte, že to může být jednoduché. U takových džemů se obvykle setkáváme s tím, že šťáva kolem celých jahod je příliš tekutá. V některých případech se šťáva dále zahušťuje. To ale může být poněkud pracné. Proto jsme se rozhodli odhalit vám nový recept na jahodový džem, ve kterém se setkáte s celými jahodami a odstraní se nedostatky s přílišnou tekutinou.

V čem spočívá to tajemství?

Odstranění nadměrné tekutosti spočívá v jednom malém triku. Tím je přidání další suroviny. Tato surovina musí skvěle doplňovat chuť jahod a musí být dostupná a pokud možno levná. Napadá vás, která surovina by to mohla být? Jedná se o banán. Právě zralý banán stojí za odstraněním výše uvedených nedostatků.

Jak na to?

Připravte si následující suroviny:

  • 1 kg čerstvých jahod,
  • 350 g zralých banánů,
  • 500 g cukru.

Příprava ovoce

Nejprve bude třeba připravit si jahody. Otrhejte z nich zelené stopky a pořádně je promyjte pod tekoucí vodou. Půjde to snáze, pokud dáte jahody do cedníku nebo do sítka. Pokud jsou některé jahody příliš velké, nakrájejte je na polovinu. Dejte je do velkého hrnce a zasypte je cukrem. Takto připravené jahody nechte 4-7 hodin odstát, aby pustily šťávu.

Vaření ovoce

Poté dejte hrnec na plotnu a přiveďte hmotu téměř k varu. Když už se bude zdát, že by se ovoce mohlo začít vařit, hrnec odstavte. sesbírejte vytvořenou pěnu a promíchejte. Nechte džem vychladit na pokojovou teplotu a poté směs dejte opět vařit. V této fázi je čas, kdy je potřeba přidat i banán. Ten oloupejte a rozmašírujte vidličkou na kaši. Přidejte je do džemu a pořádně promíchejte.

Dokončení džemu

Takto připravený džem vaříme po dobu 15 minut. Postupně odstraňujte pěnu. Připravený džem odstavte a naplňte jim pořádně omyté a suché sklenice s víčky. Jakmile jsou sklenice naplněny, zavíčkujte je a otočte je dnem vzhůru. Zakryjte je utěrkou a nechte vychladnout. Vychladlé džemy uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Vychutnávejte si jahody kdykoli!

A nyní už máte připravený džem, který si můžete vychutnávat kdykoli – v létě i v zimě, ráno i večer. Svůj džem si navíc můžete vychutnat jakkoli – jen tak, lžičku po lžičce, na chlebu s máslem, použitím do různých dezertů, prostě, jak vás napadne a jak vám to nejvíce chutná.

Sdílejte článek