Zapomeňte na klasiku a vyzkoušejte netradiční zelné utopence podle receptu mého dědečka

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady naší kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé jídlo, a když nás honí mlsná a my nevíme, co bychom si vlastně dali, jsou často tím nejlepším řešením. Okurky ale zdaleka nejsou jedinou zeleninou, kterou lze takto naložit. Zkuste naše nakládané plněné zelné utopence a uvidíte, že na okurky rychle zapomenete.

Co budete potřebovat?

Na přípravu plněného nakládaného zelí budete potřebovat jednu hlávku bílého zelí, pět set gramů mrkve, tři stroužky česneku, jeden kus červené řepy, jednu cibuli, dva kusy papriky, jednu chilli papričku, jeden litr vody, pět polévkových lžic cukru, sto mililitrů octa, dvě polévkové lžíce soli, dva kusy bobkového listu a další koření dle chuti.

Jak nakládané plněné zelné utopence připravit?

Prvním krokem je příprava zelných listů. Dejte hlávku zelí na deset minut do mikrovlnné trouby při nízkém výkonu, jednotlivé listy pak půjde snáze oddělit. Dále je nutné připravit si z ostatní zeleniny náplň. Jednotlivou zeleninu, tedy mrkev, řepu, cibuli, papriku, česnek nakrájejte na malé nudličky či nastrouhejte. Následně takto nakrájenou zeleninu chvilku poduste na oleji. Nechte vychladnout a poté touto směsí zelné listy naplňte a listy pečlivě zabalte. Dále si připravte skleněnou dvoulitrovou nádobu a na její dno vložte koření, následně do lahve postupně vkládejte naplněné zelné listy, pevně na sebe, a občas je opět prokládejte kořením.

Čtěte také: Nádherně nadýchaný vanilkový koláč s jablky: jednoduchý na přípravu a chuťově dokonalý!

Následně si připravte nálev. Do litru vody nasypte požadované množství cukru a soli, bobkový list a případně další koření a vařte, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí. Poté přidejte ocet a promíchejte. Plněné zelné listy zalijte ještě horkým nálevem. Poté sklenici uzavřete pomocí zavařovací hlavy a vložte do utěrkou vyloženého hrnce s vodou tak, aby byly sklenice ponořené zhruba do tří čtvrtin jejich výšky. Následně zelí sterilujte po dobu přibližně dvaceti pěti minut při teplotě osmdesát až devadesát stupňů.