David Hampl
6 května, 2019

Hodí se k masu, stejně jako k zelenině. Co? Různé druhy omáček, které dnes nemusíte jenom kupovat, jelikož je mnohem lepší připravit si je doma. Z kvalitních surovin a bez chemie. Abyste to měli jednodušší, tak vám přinášíme tipy hned na 7 velmi chutných a unikátních druhů, které doporučujeme vyzkoušet. Uvidíte, jak váš pokrm vylepší a jak si na nich pochutnáte.

Španělská salsa

Jedna z typických a známých omáček. Připravit si na ní musíte rajčata, česnek, cibuli, kopr, ale také olivový olej, protlak, ocet balsamico a samozřejmě také sůl a pepř. Její přípravu zvládnete velmi snadno, jelikož jednotlivé suroviny vložíte do mixéru a vytvoříte z nich hladkou pastu. Dochutíte solí a pepřem a máte hotovu. Její přírodní rajčatová chuť vás zaručeně dostane.

Salátový dresing

Tato omáčka je jako stvořená na studenou kuchyni, do každého salátu. Jedná se o základní recept, na který budete potřebovat olivový olej a ocet balsamico. Pro dochucení vám už stračí jenom trocha česneku a opět sůl a pepř. Postup přípravy je jednoduchý. Česnek prolisujete a potom smícháte s ostatními surovinami. Poté stačí promíchat se salátem a už jenom ochutnat.

Koprový dresing

Hodí se nejenom k salátům, ale hodí se také k masu. Jako základ budete potřebovat kopr, ke kterému přidáte také česnek, olivový olej, šťávu z citronu a dále sůl a pepř. Ani tady se nemusíte bát komplikované přípravy, jelikož vše jenom smícháte dohromady. Šťávou z citronu budete regulovat samotnou kyselost, aby dresing vyhovoval vaší chuti.

Tzaziky omáčka

Velmi populární stálice mezi omáčkami, které je inspirovaná Řeckem. Co budete potřebovat? Základem je salátová okurka a také česnek. Dále trochu citronové šťávy, olivového oleje a hlavně jogurtu nebo zakysané smetany. A příprava? nic složitého, jelikož okurku jenom oloupete, následně ji nastrouháte a vše smícháte dohromady. Lehce dosolte a můžete si být jisti dokonalou chutí.

Sladkokyselá omáčka

Je inspirovaná asijskou kuchyní a jejím kladem je rozhodně i poměrně velká chutnost. Co budete potřebovat? Je to voda, kukuřičný škrob, cukr, ocet, sójová omáčka, rajský protlak a také pomerančový džus. Příprava začíná tím, že smícháte všechny suroviny a následně je chvíli povaříte. Potom necháte omáčku vychladnout a již můžete ochutnat. Bude skvělá.

Bazalkové pesto

I to můžeme zařadit mezi omáčky, které si zamilujete. A to nejenom k těstovinám. Kromě bazalky mějte k dispozici také olivový olej, dále česnek, parmezán, piniové oříšky, ale i trochu soli. Na přípravu této omáčky bude potřeba mixér, jelikož v něm všechny suroviny rozsekejte, až vznikne potřebná konzistence. Následně smíchejte třeba s těstovinami a ochutnejte.

Sýrová omáčka

Velmi populární klasika, ne kterou nesmíme zapomínat. Sýrová omáčka, kterou si představíme, je celkem jednoduchá.  Potřeba na ni bude smetanový sýr, dále olej, smetana, ale i tvrdý sýr a v případě potřeby muškátový oříšek. Základem je nakrájet, sýr, který se následně rozpustí ve smetaně. Vše se vaří tak dlouho, dokud nevznikne požadovaná hladká konzistence. Poté je omáčka připravena k samotnému podávání.

Sdílejte článek