Zapomeňte na klasickou tortillu, udělejte si raději plněný lavaš. Je zdravější a levnější na přípravu

Co je to tortilla, to jistě každý z nás velmi dobře zná. Jedná se o typické placky, které jsou plněny různými náplněmi, které mohou být v podobě kebabu, zeleniny, nebo třeba různých cizrnových karbanátků. Nechybí ale ani oblíbené náplně třeba z fazolí. A pokud si říkáte, že už máte daných tortill dost, je na místě zkusit i něco jiného. A tím je plněný lavaš.

Co je to lavaš?

Jedná se o placku, která je velmi podobná klasické tortille. Jedná se o placku z nekynutého těsta, která je zajímavě tvárná a je také velmi chutná. Když se podíváme na oblast původu, tak lavash pochází z Turecka. Někdy se tedy může označovat jako turecký chléb. My doplníme, že je to jeden z mnoha, jelikož dalších možností je v této zemi více než dost. My se však budeme soustředit právě na tuto a podíváme se na to, jak si připravit zajímavý a také chutný plněný lavaš.

Zkuste netradiční kombinaci. Co budete potřebovat?

Zatímco v Turecku je plněný lavaš obvykle spojený s tím, že se do něho dává kebab, my se podíváme na variantu jinou a s náplní budeme přece jenom lehce experimentovat. A to v tom smyslu, že se podíváme na netradiční verzi, která vás zaujme hlavně kombinací surovin, které se stanou náplní. Co vše budete potřebovat? Podívejte se společně s námi.

Čtěte také: Hovězí maso naplnil touto směsí a připravil famózní roládu. Stačí jedno sousto a tento recept si zamilujete

  • 150 gramů uzeného kuřete
  • 150 gramů uzeného lososa
  • 120 gramů tvrdého sýra
  • 6 cherry rajčat
  • 70 gramů oliv
  • 2 vařené vejce
  • 1 římský salát
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bylinkového pesta

Nejprve připravte dresink

Jako první se u tohoto receptu připravuje dresink. To je celkem jednoduché, jelikož zcela pochopitelně smícháte jenom majonézu a dále těsto. Samozřejmě zde máte možnost si vše přizpůsobit své chuti. Někdo nedá dopustit třeba na česnek, jiný zase zvolí něco pálivějšího. Faktem ale je to, že vše postupně smícháte a potom začnete nanášet na lavaš. Důležité je, aby byl dresink dostatečně rozetřen po celé ploše.

Připravte zeleninovou náplň

Na dresink již může přijít zeleninová náplň. S tou nic speciálního neděláte, jenom se ji budete snažit nakrájet na menší kousky. To následně oceníte ve chvíli, kdy budete plněný lavaš konzumovat. Ideální je zeleninu postupně jednoduše nakrájet na prkénku a potom vše promíchat v míse. Tím zajistíte určitou rovnoměrnost. Jakmile máte, již můžete posypat celou plochu placky. Díky dresinku se zelenina dobře spojí a nebude vypadávat.

Nyní maso

Na to nesmíme zapomínat, jelikož právě masová náplň přinese zajímavou chuť. Uzeného lososa doporučujeme také pokrájet na menší kousky a nasypat na zeleninu. V případě kuřete vás přece jenom čeká více práce, protože je třeba myslet na to, že uzená jsou nejčastěji prodávána stehna. A tak je třeba maso nejprve obrat od kosti. Potom pokračujte klasiky, kdy maso pokrájíte a následně jím doplníte váš plněný lavaš.

Na závěr sýr a vejce

Poslední surovinou, na kterou nelze zapomenout, je samozřejmě sýr. Ten můžete zvolit dle svého uvážení. Důležité je, aby byl nastrouhaný najemno. Ještě před tím si vezmete vejce, které také nastrouháte a následně na vše nasypete. Potom už sýr použijete k tomu, že ho nasypete na horní vrstvu, tedy na masovou část. v tu chvíli máte náplň v podstatě hotovou a je možné se pustit do finalizace této zajímavé pochoutky.

Zabalte a dejte do grilu

Přichází finální fáze naší přípravy, která je spojena jenom s tím, že vše zabalíte. Buďte opatrní, abyste plněný lavaš nijak neroztrhli, jelikož jinak by náplň začala vytékat, což je nežádoucí stav. Zabalení je velmi jednoduché, jelikož nejprve lehce přehnete levý a pravý kraj a potom začnete vše rolovat.

Jakmile máte zabaleno, je na místě vložit váš plněný lavaš do grilu. Pokud máte kontaktní gril, jednoduše tam vše vložíte a zapnete a necháte několik minut opékat. Tím docílíte toho, že opečete placku, ohřejete suroviny a také necháte rozpustit sýr. Pokud kontaktní gril nemáte, není třeba zoufat. Zde přijde vhod alternativa, kterou je pečení v troubě. Nikoliv klasické, jelikož v tomto případě dejte lavash na co nejvyšší příčku a zapněte horní gril. Pozor na to, jak dlouho pečete, jelikož i tady stačí pár minut. To stejné i z druhé strany a jídlo je hotové.

Jak konzumovat?

Je to na vás. Může to být jenom jídlo pro vás, kdy ho budete jíst podobně, jako kebab. Tedy klasicky odkusovat, až vše sníte. Může se ale jednat i o jídlo pro vaše hosty. V takovém případě doporučujeme nakrájet hotový výtvor na plátky a vložit na talíř, ze kterého si každý bude moci kousek sám vzíti.