David Hampl
20 února, 2020

Máte rádi zelí a velmi často si na něm pochutnáváte? Zkoušeli jste si ho někdy doma sami naložit a zavařit nebo se spoléháte na kupované zelí z obchodu? V obchodě je samozřejmě jednodušší jej pořídit, protože se s tím nemusíte trápit doma. Na domácím zavařeném zelí ovšem něco je, a lidé, kteří to praktikují, si ho nemohou vynachválit. Přináší s sebou totiž celou řadu výhod pro naše tělo a náš život. Pokud byste to chtěli vyzkoušet, ale nevíte jak, jste na správném místě. Právě dnes pro vás máme způsob, jak si zelí doma správně nakládat, abyste si ho mohli vychutnat. Pojďme na to.

Podle rad kuchařů

Zkušení kuchaři moc dobře vědí, jak takové domácí zelí připravit. Znají nespočet způsobů na jeho přípravu tak, aby vám chutnalo a perfektně křupalo v zubech. Můžete vyzkoušet zelí s řepou nebo mrkví. Možností je i marinované zelí v dubovém sudu nebo klasická metoda nakládání ve velké skleněné nádobě. Záleží jen na vás, co si zvolíte.

Ingredience ve skleněné láhvi

My jsme si pro vás vybrali naprosto jednoduchý recept na přípravu zelí s použitím právě skleněné třílitrové nádoby. Tímto způsobem připravíte naprosto lahodné zelí, které v obchodě jen tak nekoupíte. K přípravě budete potřebovat následující ingredience a nástroje: 1x střední zelí, 2x střední mrkev, 2 l vody, sůl a Saharu. Samozřejmě také skleněnou 3litrovou láhev, čas a chuť.

Jednoduchá příprava

Nyní se podíváme, jak postupovat. Na začátku nakrájejte zelí na delší plátky, jako na fotografii. Na struhadle nastrouhejte mrkev nahrubo. Obě složky vložte do láhve a přidejte zbylé ingredience. Pořádně vše v láhvi zamíchejte a zelí stlačte, aby nečouhalo ven. Následně sklenici zavařte klasickým způsobem a nechte stát dva dny. Občas můžete směs prohrábnout, aby se uvolnil přebytečný vzduch. Pak už jen stačí uskladnit a ochutnávat.

Sdílejte článek