Zázračná snídaně: čokoláda, vodní meloun a zelený čaj

Snídaní začíná celý den. Napumpuje nás energií a dovolí nám přežít první 3-4 hodiny, než si dáme vytouženou svačinu. Jak si připravit snídani, která je zdravá a která nás opravdu zasytí?

Nejčastější rady odborníků ohledně složení snídaně je, aby byla vyvážená. Měla by obsahovat cereálie, bílkoviny, ovoce, zeleninu a další. Málo se však mluví o tom, že ke snídani se perfektně hodí také čokoláda. Proč je dobré ji snídat?

Čokoládová snídaně

Čtěte také: 6 znaků, které Vám prozradí, že jste potkali někoho z minulého života!

Nedávné studie, provedené na univerzitě ve městě Syracuse(stát New York) a na univerzitě v Tel Avivu, potvrdily,že snídání čokolády má blahodárný vliv na fungování mozku a ráno se po ní navíc nepřibírá. Pravidelný přísun ranní čokolády může zlepšit paměť a abstraktní myšlení. Čokoláda také zvyšuje vaše pracovní výkony. Tělo pracuje nejefektivněji ráno, takže nemusíte mít strach doplnit vaši ovesnou kaši například lahodnými Carla Mléčnými kolečky, která se na jazyku snadno rozpouštějí a díky obsahu 31 % kakaové sušiny se řadí mezi mléčnou čokoládu nejvyšší kvality.Čokoládu byste měli snídat do devíti hodin, kdy vaše tělo nejlépe pracuje. Od 5 do 7 hodin dochází ve vašem těle ke konečné fázi trávení a od 7 do 9 hodin je žaludek připravený zpracovat potravu, kterou si dáte ke snídani. V tuto dobu začíná trávení sacharidů a tuků.

Nevyhýbejte se snídani

Pokud si snídani ráno nedáte, budete během celého dopoledne šmejdit v bufetu a přemýšlet, čím byste zahnali hlad. Vyvážená snídaně, podávaná mezi sedmou a devátou hodinou ranní, dodá vašemu tělu dostatek energie, díky které se nebudete cítit unavení a hladoví.

Snídaňové menu

Snažte se jídlo ke snídani střídat. Nezevšední vám, a navíc se každé ráno budete těšit na malou a příjemnou změnu. Také zjistíte, jak různé potraviny působí na váš organismus a co vám k jídlu vyhovuje nejvíce. Snídaně by měla zahrnovat sacharidy, bílkoviny i tuky.

  • Řecký jogurt
    • Je doslova napěchovaný vápníkem a obsahuje dvakrát tolik bílkovin než klasické jogurty. Pro ozvláštnění chuti můžete do jogurtu přimíchat čerstvé ovoce (borůvky, maliny, jahody).
  • Pšeničné klíčky
    • Dvě lžíce pšeničných klíčků zajistí vašemu tělu asi 15 % doporučené denní dávky vitamínu E, který je v potravinách málo zastoupen. Jejich výhodou je, že je můžete použít téměř do jakéhokoliv jídla, které si ke snídani připravíte.
  • Banány
    • Jsou plné rezistentního škrobu a vlákniny, díky čemuž se budete cítit déle najezení. Můžete si ho přidat do cereálií nebo do ovesné kaše, které dodá přírodní sladkost.
  • Vejce
    • Pravděpodobně jste slyšeli, že jsou vejce nezdravá a že nám zvyšují cholesterol. Pokud však neholdujete tučným potravinám každý den, není na škodu si vejce k snídani připravit. Jsou bohatá na protein a zasytí vás na dlouhou dobu. Upravovat je můžete na různé způsoby a zakousnout k nim třeba čerstvou zeleninu.
  • Vodní meloun
    • Je vynikajícím způsobem, jak tělu po ránu doplnit tekutiny. Navíc je dobrým zdrojem lykopenu, který podporuje dobrý zrak, zdravé srdce a je prevencí proti rakovině.
  • Celozrnný chléb
    • Je bohatý na sacharidy, které je lepší konzumovat ráno než večer. Díky tomu, že se v chlebu nachází celá zrna nejrůznějších obilovin je bohatší na vlákninu a živiny, které déle udrží váš pocit plnosti. Nemusíte tak konzumovat větší množství chleba, než je nezbytně nutné.

Čím to spláchnout

Vaše tělo, ač se to nezdá, je po dlouhé noci dehydrované a potřebuje přísun tekutin. Pokud ráno nezvládáte snídat, neochuzujte svoje tělo alespoň o sklenici vody. Tekutiny vám doslova rozproudí krev v těle a nebudete se cítit malátní.

  • Káva
    • Hrníček kávy vás ráno nakopne, s konzumací by se to však nemělo přehánět. Ideální jsou dva šálky denně. Černá káva snižuje riziko cukrovky a rakoviny prostaty. Kávu však nepijte nalačno, mohla by vám způsobit žaludeční problémy.
  • Čaj
    • Díky nižšímu obsahu kofeinu vás čaj hydratuje lépe než káva. Je bohatým zdrojem antioxidantů, které podporují imunitu. Mezi nejzdravější čaje patří čaj zelený.

Jakých chyb se při snídani dopouštíme

Při skladbě jídelníčku se poraďte s oborníkem. Vyvarujete se tak chyb, o kterých možná ani nevíte:malá porce snídaně,mazání másla pod arašídové máslo, snídání ve spěchu,dochucované vločky a müsli místo přírodních,pití odtučněné mléka,přemíra pití smoothie, odtučněné jogurty.

Dopřejte si snídani, na kterou má vaše tělo nárok!