David Hampl
1 června, 2020

Léto je za dveřmi a jaro je tu stále s námi. Tato období přímo svádí k tomu, abychom baštili více zeleniny a ovoce. Jsou zdravá, lehká, plná vody a vypadají hezky. Hrají všemi barvami a mají v sobě ohromné množství vitaminů, minerálů a dalších látek, které naše tělo prostě potřebuje. Někdo má štěstí, že si může ovoce a zeleninu pěstovat na vlastní zahrádce nebo ve skleníku. Takových lidí ovšem moc není, zejména ve městech ne. Zde jsou lidé odkázáni převážně na ovoce a zeleninu z obchodů a supermarketů. Nevýhodou nákupů v těchto obchodech je to, že nikdy přesně nevíte, čím vším je jablko nebo rajče napuštěno nebo čím je postříkáno, aby dlouhou vydrželo a stále vypadalo hezky a k nakousnutí. Většinou jsou plné pesticidů, které se na ně při pěstování používají. Nabídneme vám tedy jednoduchý způsob, jak se pesticidů zbavit v pohodlí domova.

Zbavte se pesticidů

Pesticidy jsou v dnešní době součástí mnoha rostlinných produktů, které koupíme v obchodech. V tomto případě vám tedy doporučujeme nakupovat v lokálních prodejnách zeleniny a ovoce nebo u svého farmáře, ve kterém máte důvěru. Pokud jste ovšem opravdu dokázáni na ovoce ze supermarketu, vyzkoušejte skvělou domácí metodu očisty pomocí jedlé sody. Jedlá soda je nezbytným spojencem v domácnosti a přináší celou řadu výhod, kterých je dobré využít. Svými nízkými náklady, ale o to skvělými vlastnostmi představuje multifunkční prvek každé domácnosti.

Praktický pomocník do domácnosti

Jedlou sodu je dobré mít vždy po ruce, protože ji lze využít na celou řadu praktických použití. Jednou z nich je to, že dokáže zbavit ovoce a zeleninu pesticidů, a krásně je vyčistit, abyste si na nich mohli skvěle pochutnat. Přišla na to nedávná studie, která zkoumala účinnost jedlé sody na mytí ovoce a zeleniny. Přišla s výsledkem, že složky jedlé sody mají schopnost zbavit ovoce a zeleninu přibližně 96 % toxických pesticidů. Plody skvěle očistí a dezinfikuje, takže budete moci jíst svěží jablíčko nebo rajče. Pro zkoumání vědci využili jablka Gala, které patří k nejvíce konzumovaným jablkům na světě, a tudíž představují největší riziko použití pesticidů.

Zvítězila jedlá soda

Při výzkumu používali k očistě ovoce a následně i zeleniny tři různé roztoky: komerční kapalinu s bělidlem, kterou schválila americká agentura pro ochranu životního prostředí, směs vyrobenou z 1% vody a jedlé sody, vodu z vodovodu. Nejlepší výsledky byly jednoznačné. Nejlepších výsledků dosáhl roztok jedlé sody a vody, který ovoce očistil a zničil molekuly pesticidů.

Jen 15 minut

Ostatní metody byl podobně účinné, nicméně jedlá soda dopadla opravdu nejlépe. Pro zajištění optimálních podmínek je doporučováno namočit ovoce nebo zeleninu do tohoto roztoku alespoň na dobu 15 minut. Za tu dobu by se měly schopnosti jedlé sody projevit naplno a pesticidy by měly zmizet. Vyzkoušejte ještě dnes a zajistěte si zdravou stravu.

Sdílejte článek