David Hampl
31 ledna, 2020

Cibule je základem mnoha jídel. Bohužel je s ní spojena i jedna nepříjemnost, její krájení s sebou přináší pláč. Přes slzy často ani pořádně nevidíme, což nám znemožňuje další přípravu jídla. Dnes pro vás máme několik jednoduchých rad a triků, které vám krájení cibule usnadní, a vy už neuroníte ano slzu.

Proč při krájení cibule pláčeme?

Pokud vás někdy napadlo, proč vlastně při krájení cibule pláčeme a proč nás pálí oči, tak vězte, že na vině jsou sirné složky, které cibule v hojném množství obsahuje. Když cibuli krájíme, dochází k poškození jejích buněk, které začnou uvolňovat svůj obsah.

Ten dále reaguje s aminokyselinami, vzniká sulfonová kyselina, která se poté rychle mění na dráždivý plyn. Ten se snadno šíří prostorem a dráždí naše oči a nos. Čím mladší cibule je, tím více nás obvykle dráždí.

Jak při krájení nebrečet?

Jeden z triků, který používají šéfkuchaři, spočívá ve správném odkrojení spodní části cibule, tam, kde má cibule část, ze které vyrůstají kořeny. Ta totiž obsahuje těchto složek nejvíce. Nelze ale tuto část odkrojit vodorovně, jak mnozí z nás činí, musíme zajet nožem šikmo do hloubky a odstranit část, která má tvar kuželu. Poté zbytek cibule oloupeme a nakrájíme tak, že částí s otvorem postavíme cibuli dolů, aby se případné zbylé plyny neuvolňovaly, poté cibuli bez problémů nakrájíme.

Další možnosti

Existuje i mnoho další rad, jak při krájení cibule předejít pláči. Jednou z těch komičtějších je krájet cibuli v potápěčských či lyžařských brýlích, které vaše oči a nos od dráždivých plynů ochrání. Dalšími známými radami je vložení cibule na několik minut do mrazáku či krájet cibuli u ventilátoru. Pomoci může i studená voda.

Oloupejte cibuli pod proudem studené vody a než ji začnete krájet, cibuli i nůž nechte ve vodě chvilku namáčet. Od pláče nás prý může ochránit i zapálená svíčka, její plamen snižuje proudění vzduchu, a aroma cibule se tak rychle nešíří.

Sdílejte článek