Zdravé fit celerové hranolky: Stačí je nakrájet, okořenit a upéct v troubě. Jsou zdravé, chutnější než ty bramborové a vhodné, i když držíte dietu!

Tento recept je přímým důkazem toho, že hranolky nemusí být jen smaženým, těžkým jídlem plným oleje. Zároveň se přesvědčíte, že zdravé jídlo není jen spousta nízkokalorických produktů bez chuti. Fit hranolky připravené z celeru Vás překvapí svou skvělou chutí a Vy si budete moci zamlsat bez výčitek. Připravíte je jednoduše a hned po prvním soustu je vděčně vyměníte za jejich klasickou, nepříliš zdravou bramborovou verzi.

Pokud jste ještě o hranolkách z celeru neslyšeli, je nejvyšší čas je vyzkoušet. Garantujeme Vám, že skeptický pohled na náhradu brambor celerem se vytratí hned, co je ochutnáte. I bez smažení jsou na povrchu lahodně křupavé a Vy se jich nebudete umět nabažit. Připravte si je podle následujícího rychlého receptu a dopřejte si mlsání bez výčitek.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

Na směs na koření:

Čtěte také: Houbová předpověď mykologa Jindřicha na červen: Růst hřibů i křemenáčů – musíte však hledat na těchto místech!

  • 1,5 lžíce mleté ​​červené papriky
  • 1 čajovou lžičku kajenského pepře
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 lžíci česnekového prášku
  • 1 čajovou lžičku cibulového prášku
  • 1 lžíci soli
  • 1 čajovou lžičku oregana
  • 1 čajovou lžičku tymiánu

Na hranolky:

  • 750 g celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl dle chuti

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?

Všechny suroviny, potřebné k přípravě koření smícháme dohromady. Následně tuto kořeninovou směs skladujeme v uzavíratelných lahvičkách nebo nádobách na suchém místě. Směs koření se skvěle hodí nejen na hranolky z celeru, ale i na ochucení masa a zeleniny.

Celer očistíme a důkladně omyjeme. Následně ho nakrájíme na podélné kousky, stejně, jako to děláme u bramborových hranolkách.

Pak si připravíme plech nebo zapékací mísu, kde budeme hranolky péct. Nakrájený celer umístíme na plech a pokapeme olivovým olejem. Přidáme polévkovou lžíci připravené kořeninové směsi a kousky celeru důkladně promícháme, aby se koření a olej dostaly všude rovnoměrně.

Následně plech s hranolky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 230 stupňů asi 20 minut, případně dokud nejsou hranolky zbarvené dozlatova. Po upečení můžeme přidat sůl podle chuti.

Dobrou chuť!