David Hampl
22 ledna, 2019

Jogurty mají dvě výhody. Jsou chutné a jsou také zdravé. I proto by měly být součástí jídelníčku každého z nás. Problémy ale mohou nastat ve chvíli, kdy v obchodech nemáte na výběr. Některé obsahují mnoho tuku, jiné obsahují mnoho cukru a další zase mnoho chemie. Jak z toho ven? Pomůže domácí jogurt. A nemusíte se děsit toho, že by bylo nutné kupovat drahý jogurtovač. V následujícím receptu si ukážeme, jak jednoduchá příprava domácího jogurtu může být a jak málo ingrediencí na něj budete potřebovat.

Proč jíst jogurt každý den

Mnoho lidí konzumaci jogurtů podceňuje, což je velká chyba. Jedná se totiž o velmi kvalitní produkt, který napomáhá hlavně lidskému zdraví. Tedy v případě, že se jedná o domácí jogurt, na jehož přípravu se aktuálně podíváme společně. Jogurt je z mléka a to znamená, že obsahuje vápník. Je tedy dobrým pomocníkem především na lidské kosti. Dále nelze zapomínat na to, že může upravovat chod střev a střevní mikroflóru. Je tedy dobrým pomocníkem na trávení. Zapomínat by se nemělo ani na fakt, že čistá a fungující střeva jsou zárukou dobré imunity. Jogurt a jeho pravidelná konzumace tak může chránit i proti nemocem.

Jaké ingredience si připravit?

Jak jsme již zmínili, tento recept na domácí jogurt vás zaujme svou jednoduchostí. A to i pokud jde o suroviny. Připomeňme, že se jedná o klasický domácí bílý jogurt, který je bez příchuti. Tedy varianta, která je pro tělo nejzdravější. Zaujme u ní to, že ingredience jsou potřeba jenom 2. Už to jasně ukazuje, že z přípravy není nutné mít strach. A co si připravit? Podívejte se společně s námi.

  • 800 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce zakysané smetany

Nejprve připravte mléko

Jdeme na samotnou přípravu. Při ní je důležitá hlavně čistota a tak raději důkladně omyjte hrnec, do kterého nalijete mléko. To poté položíte na sporák a velmi pomalu přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ihned sporák vypnete a mléko v hrnci odstavíte. Necháte ho odklopené při pokojové teplotě na kuchyňské lince. Pomocí teploměru budete hlídat, jakou teplotu mléko má. Ta správná přichází ve chvíli, kdy se ochladí na přesně 30 stupňů Celsia. To je chvíle, kdy můžete v receptu pokračovat dále.

Vmíchejte smetanu

Když má mléko požadovanou teplotu, je na místě do něho vmíchat smetanu. Myslete na důkladné míchání. Je třeba, aby se smetana v mléce dokonale rozpustila a nedošlo k tomu, že se v ní objeví případné hrudky. I toto je základ technologického postupu, který je na místě dodržet.

Nechte jogurt 24 hodin odpočinout

Máte vše připraveno přesně podle našeho návodu? Pokud ano, přichází další část spojená s nezbytným technologickým postupem. Ta spočívá v tom, že hrnec se základem jogurtu přikryjete utěrkou nebo plátýnkem a následně necháte odpočinout. A to po dobu celých 24 hodin. Tento čas je při přípravě jogurtu nezbytné dodržet. Také je třeba myslet na to, že je dodržet i fakt, že hrnec musí být umístěný na teplém místě. Může postačit i běžná místnost, kde dáte hrnec do blízkosti topení. Právě vyšší teplota je cestou k tomu, aby se vám vytvořil takový jogurt, jaký potřebujete.

Umístěte do sklenic

Druhý den zjistíte, že má váš jogurt velmi dobrou konzistenci, stejně jako má i velmi zajímavou chuť. To je jenom důkaz toho, že se vše povedlo jak má a vy můžete začít s jeho plněním do sklenic. Ty musí být opět dokonale čisté. Nejlépe vymyté a potom i vyvařené nebo vyčištěné párou. Jogurt do nich postupně nandejte, pevně uzavřete víčkem a potom už jenom vložte do lednice. Právě skladování v chladu a temnu je základem k tomu, aby vám domácí jogurt skutečně vydržel i delší dobu.

Sdílejte článek