Zjistila jsem, že jsme celý život skladovala rajčata špatně! Teď už ale vím, proč se tak rychle kazila!

Nakupujete hodně? Stává se Vám, že často házíte do košíku i věci do „rezervy“? Po několika dnech v chladničce tak začínají rajčata chytat plíseň, či se paprika začíná smršťovat. Inu, není to kdoví jaký krok, ale chápeme, že ne každý má možnost chodit do potravin každý den a každý den i nakupovat čerstvé potraviny. Naučte se tedy potraviny správně uskladňovat a vyhněte se potenciálním problémům.

Maso, mléčné výrobky, zelenina a ovoce. Toto jsou potraviny, které v chladničce nejrychleji podléhají zkáze a je jen na nás, jak jí zabráníme. Ideálním řešením je chodit takové potraviny nakupovat denně. Jelikož bychom ale museli být všechny domácí paničky a současné ženy takové možnosti často nemají, je důležité vědět, jak při určitých jevech objevujících se v chladničce postupovat.

Mléko

I čerstvé plnotučné mléko se dá zmrazit. Není to šílenství, jen běžná praxe, která Vám zajistí, že v lednici nezkysne. Při zmrazování láhve je však důležité trochu z ní odebrat. Proces totiž vyvolává zvětšování objemu láhve a tak zase riskujete, že praskne. Mléko byste v mrazničce neměli držet déle, než 6 týdnů.

Čtěte také: Jak nafouknout velikost automobilu před dovolenou? Kupte si střešní nosiče

[hana-code-insert name=’google‘ /]Omáčky a špenát

Připravujete si rádi italské omáčky a ne vždy máte chuť dělat je dokola? Udělejte si omáček více a použijte jen tolik, kolik sníte. Zbytek dejte do plastového sáčku a uložte jej do mrazničky. O týden dva ho klidně vyjměte a omáčka bude jako čerstvě uvařená. Je to podobný princip, jako když kupujete mraženou špenátovou směs. Ta se také dříve převaří a dá se zamrazit. Pak jde na pulty mrazicích boxů a my ji doma rozpouštíme v hrnci.

Žloutky

Znáte ty recepty, kde třeba použít pouze bílky z vajíček? Jenže co se žloutky! V žádném případě je nevyhazujte, ani si z nich nedělejte násilím omeletu či vaječné kolínka. K žloutkům přidejte špetku soli nebo cukru a vylijte je do tvořítka na led nebo do obyčejného poháru a dejte zamrazit. Cukr nebo sůl se přidávají do žloutků kvůli zachování tvaru.

Jahody

Jahody jsou nejlepší čerstvé, ale zejména během sezóny jich je dost, a pokud právě nechcete ze všech udělat džem, uchovejte si je na nejbližší pečení koláčku. Na dno plastové nádoby dejte utěrku nebo ubrousek a jahody nechte zamrazit. Vyberte je, až když na ně dostanete chuť. Budou stejné, jako byste je právě obrali.

Salát

Salát věru nevydrží dlouho čerstvý. Už po 1-2 dnech v chladničce mu začínají vadnout listy a po několika dnech ho můžete vyhodit do koše. Poodtrhejte listy, napěchujte je na sebe tak, že mezi každým listem bude kuchyňská utěrka, vložte do kapsy nebo do nádoby a dejte zamrazit. Po vyjmutí budou čerstvější, než když byly opravdu čerstvé.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Okurky

Okurky vydrží v chladničce čerstvé tak 3-4 dny a pak začínají nabírat ten pověstný efekt zkažení. Nic se neděje. Dejte okurku do plastového sáčku spolu s navlhčenou gázou, a okurky Vám díky vlhkosti vydrží čerstvé i 2 týdny.

Jablka

Málokteré ovoce snese tolik, co jablka. Ve správných podmínkách vydrží čerstvé až do zimy, ale třeba, aby byly v chladu. Proto pokud nemáte sklep, jablka vždy uskladňujte v chladničce.

Rajčata

Rajčata jsou háklivá zelenina, která rychle podléhá hnilobě, nebo plísním. Nikdy rajčata neukládejte do blízkosti jiných potravin, jako je zelenina, maximálně ovoce. Pokud je jednotlivě zabalíte do servítky tak, aby se nedotýkala, vydrží čerstvé mnohem déle. Osvědčilo se v průměru 10 dní.

Zakysaná smetana, či tvaroh

Plastové kelímky jsou nejhorší věc na uskladňování tvarohu, či zakysané smetany. I s tím se však dá přechytračit a to tak, že je položíte na poličku hlavou dolů. Plastová nádoba s vakuovým tvarováním tak zabrání množení bakterií a mléčné výrobky vydrží mnohem déle.

Chřest

Pokud chcete, aby Vám chřest vydržel déle čerstvý, vložte ho do sklenice se studenou vodou a takto ho dejte do chladničky. Vydrží dvojnásobně déle a pokud je jemný, ani nezdřevnatí.

Nezapomínejte ani na správné pořadí v chladničce. Na vrchních policích by měly být vždy mléčné výrobky. Uprostřed maso a ryby, a ve spodní části ovoce a zelenina.