Zkuste brambory trochu jinak. Máme pro vás recept na křupavé pečené brambory s chutí soli a bylinek. Zaujmou strukturou, chutí a příjemnou vláčností uvnitř

Brambory jsou nejpopulárnější tuzemskou přílohou. Důvodů je celá řada. Je to jejich poměrně dobrá chuť, dále je to také jejich cena. Zapomínat nelze ani na mnoho možností úprav. Zde však většina lidí zná pouze vařené brambory, dále zná kaši nebo šťouchané, a pokud jde o další formu úpravy, tak jde o hranolky nebo jiné smažené věci. My vám ukážeme ještě jeden recept. Ten si stoprocentně hned zamilujete. Je to recept na pečené brambory se solí a bylinkami. V čem tolik vynikají? To zjistíte hned, jak je ochutnáte.

Mají celou řadu unikátů. Jaké budou dominovat?

V první řadě se jedná o poměrně zdravou formu přípravy, jelikož pečení v troubě je vždy lepší volbou, než jejich smažení v oleji. Dále zaujme kombinace bylinek a soli, která jim dodá dokonalou chuť. Hlavní, co vás však zaujme, bude to, jak budou uvnitř měkké, křehké s vláčné a zároveň budou mít na povrchu skvělou kůrčičku. Toho je dosaženo díky jednoduchému triku. Možná by vás ani nenapadlo, co je součástí přípravy. Je to zmrazení. Zkuste a uvidíte, jaký má vliv.

Co budete na pečené brambory potřebovat? Nachystejte vše, co vám doporučujeme

Základem každého receptu je příprava. Je třeba mít nejenom všechny suroviny, ale je třeba je mít také v optimálním poměru. Podívejte se, co si nachystat na tento recept, který si musíte zamilovat:

Čtěte také: Pokud začnete snídat 1 z těchto věcí, zhubnete pár kilogramů, snížíte si cholesterol a krevní tlak, a zlepší se i kvalita Vašich vlasů a nehtů!

  • 1 kilogram brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst kopru nebo jiných bylinek
  • 1 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 špetka pepře

Jak na to? Základem je příprava brambor

Máte vše potřebné? Tak můžete začít s přípravou receptu. Hlavní roli zde hrají pochopitelně brambory a tak právě s nimi musíte začít. Je na místě je důkladně omýt a také je očistit. To znamená, že je nebudete loupat. Pokud máte brambory spíše malé, nechte je jako celek. Poklud jsou menší, nakrájejte je tak, aby měly všechny rovnoměrně zhruba stejnou velikost.

Když jsou brambory připravené, dejte je do hrnce, propláchněte je a poté k nim nalijte vodu a přidejte lžičku soli. Následně je umístěte na sporák a začněte je vařit. Pozor však na to, že se nevaří klasicky, ale kratší dobu. Vařte je pod pokličkou zhruba polovinu běžného času. Ideální je 5 – 7 minut. Je třeba, aby byly trochu měkké, ale zároveň měly stále tvrdý střed.

Co s bramborami po uvaření? Nejprve je nechte vystydnout a potom mrazte

Jakmile jsou brambory uvařené, přecedíte je a necháte je v odkrytém hrnci chladnout na pokojovou teplotu. Poté je už můžete umístit do igelitového sáčku. Ten následně vložíte do mrazáku. Tím začíná ona unikátní fáze při přípravě, kterou v jiných receptech nenajdete. Uvidíte však, jak zajímavě se to na jejich chuti projeví. Doba v mrazáku je zhruba 1 – 2 hodiny. Déle již není potřeba.

Z mrazáku bez rozmrazení přímo do trouby

Jakmile jsou brambory po 2 hodiny v mrazáku, již je můžete vyndat a můžete se pustit do jejich dalšího zpracování. Jak na něj? To už je velmi jednoduché. Stačí vzít plech, na něho umístíte trochu leje a následně pokladete brambory. Postup pečení je také poměrně unikátní, jelikož se dávají do studené trouby. Když jsou v ní, tak ji zapněte na 220 stupňů. Budou se tak pozvolna postupně prohřívat. Jakmile teplota dosáhne požadované hodnoty, nechte je zde zhruba 15 – 30 minut, dokud nebudou krásně zlatavé. Potom jsou hotové.

Finální dochucení je nutností

Jakmile jsou upečené, již je můžete přesypat do misky, kam přidáte také použití bylinky, trochu soli a pepř. Zamíchejte je a ihned podávejte. A to nejenom jako velmi originální přílohu, jelikož je můžete konzumovat také samotné, jako vegetariánské jídlo. Zkuste a rozhodně nebudete litovat.