Zkuste neobvyklou kombinaci, která vás přesvědčí o tom, že může skvěle chutnat. Udělejte si játra se sýrem, které jsou naším perfektním tipem pro víkendový oběd. Jak na ně?

Jsou kombinace surovin, které mnoho lidí jenom tak nenapadnou. Když bychom měli kombinovat kuřecí maso se sýrem, jde o jídlo zcela běžné. Co ale taková játra se sýrem? To už je poměrně odvážná varianta, kterou však doporučujeme vyzkoušet. Nedělejte experimenty, ale držte se našeho receptu. Sami se můžete přesvědčit o tom, že vám zachutná. Jako originální víkendový oběd jasná volba, kterou budete chtít opakovat.

Co budete potřebovat?

Určitě je dobré vyzkoušet obě variance receptů. Ty jsou založeny na tom, že máte možnost zkusit jak vepřová játra, tak i játra hovězí. Obojí zcela bez problémů seženete v každé lepší masně. Následně už postačí pouze několik dalších surovin. Pojďme tedy na kompletní soupis, ať máte představu.

  • 1,5 kilogramu jater
  • 3 balení krémového sýru
  • 25 gramů kopru
  • 4 stroužky česneku
  • 500 gramů jogurtu
  • 200 mililitrů vody
  • 3 cibule
  • Olej, sůl a pepř

Nejprve nakrájejte a nachystejte játra

Jako první se pustíte do přípravy jater. Zde je na místě je omýt, poté v případě potřeby očistit a následně je nakrájíte na kousky. Ideální volnou jsou určitě delší nudličky. Jakmile máte, játra opepříte a také osolíte. Skutečně – věřte,  že solení předem jim nijak neublíží a tvrdá nebudou. Takto je nechte chvíli odpočívat v lednici, díky čemuž nasají potřebné chutě.

Čtěte také: Máte před sebou celkem 6 dveří. Vybrat si a vstoupit můžete jenom do jedněch. Vyberte si jedni konkrétní a nebudete se stačit divit, co vše o vás daná volba prozradí

Mezi tím nachystejte cibuli a omáčku na játra

Mezi tím, co se játra v soli a pepři marinují připravíte další ingredience. Tedy onu sýrovou omáčku. Nejprve nakrájejte na drobno cibuli, kterou na troše oleje opečte tak, že bude mít zlato hnědou barvu. Následně do ní přidejte zbývající suroviny na samotnou omáčku. Tedy jogurt, dále také česnek, bylinky v podobě kopru a samozřejmě sýr. Vodou můžete redukovat konzistenci. Omáčku pár minut provařte a můžete ji nechat odpočívat v zakrytém hrnci.

Orestujte játra a vše smíchejte

Nyní přichází opět chvíle na hlavní surovinu, tedy na játra. Ty je třeba orestovat. Vhoďte je na rozpálenou pánev a pečte tak, aby byla i ve svém středu hotová. Jakmile jsou, přidejte k nim hotovou omáčku. Směs však už nevařte, jelikož tím by mohlo masu tvrdnout. Pouze nechte lehce prohřát a vše je hotovo. V tu chvíli můžete také začít se servírováním. Co je na tomto receptu ideální příloha? Můžeme doporučit hranolky, stejně jako bramborové krokety, nebo opečené brambory. To proto, že se jedná v podstatě o klasické minutkové jídlo. Ochutnejte játra se sýrem a dejte nám vědět, zda chutnaly, nebo nikoliv. Věříme že budou. Dobrou chuť.